В ХОДА пояснили нові принципи районування Херсонщини

11 Серпня 2020, 11:50

17 липня Верховна Рада України прийняла постанову «Про утворення та ліквідацію районів». В Україні, замість 490 районів, відтепер утворено 136. На Херсонщині їх було 18, а за новим поділом, передбачається 5: Бериславський (з цетром у м.Берислав), Генічеський (з цетром у м.Генічеськ), Каховський (з цетром у м.Нова Кахова), Скадовський (з цетром у м.Скадовськ), Херсонський (з цетром у м.Херсон) райони.

В Херсонській державній адміністрації відповіли на популярні питання щодо нового районування області. 

Для чого потрібне нове районування?
Аби правильно організувати систему управління територіями. Це важливо, бо Україна є значною за площею державою. Завдяки новому розподілу, максимально наближеному до європейських стандартів, у нових районах проживатиме приблизно однакова кількість людей. Для громадян практично нічого не зміниться, адже необхідні їм послуги надаватимуться в об’єднаній громаді.
Коли відбудуться зміни?
На виконання заходів, передбачених постановою, відведено три місяці. Наразі тривають консультації щодо внесення необхідних змін у нормативно-правові акти.
Що буде з районними радами?
У ліквідованих районах районних рад не буде й вибори депутатів до них 25 жовтня 2020 року не проводитимуться. Натомість громадяни обиратимуть своїх представників до рад 5 новоcтворених районів.
Що буде з районними державними адміністраціями?
До кінця року райдержадміністрації працюватимуть без змін. Наразі тривають консультації щодо подальшого формату їхньої діяльності. Згодом народні депутати мають прийняти новий закон про місцеві державні адміністрації.
Чи правда, що громади в результаті нового районного поділу втратять фінансовий ресурс?
Ні. Об’єднані територіальні громади, як і раніше, отримуватимуть пряму освітню субвенцію 60% податку на доходи фізичних осіб, 100% податку на нерухомість та земельного податку.
Що буде з районними лікарнями та будинками культури, іншими закладами спільної власності у ліквідованих районах?
Їх не закриватимуть. Більшість об’єктів просто змінять юридичний статус – перейдуть у підпорядкування громади, нового району або області.
Чи доведеться громадянам для отримання довідок їхати до нового райцентру?
Ні. Усі найнеобхідніші послуги люди отримуватимуть у громадах. Окрім того, усі 29 ЦНАПів, які вже є в ОТГ та райцентрах Херсонщини, продовжать працювати. У планах – збільшення кількості ЦНАПів.
Чи треба буде жителям ліквідованих районів змінювати запис про місце реєстрації, а отже – і паспорт?
Зміна назви району не передбачає зміни документа, який посвідчує особу.
Треба зазначити, що з завершенням реформи децентралізації Україна має зовсім позбавитись від районного поділу. Область буде розділена між 46 ОТГ та надалі вибори будуть проходити виключно в цих адміністративних одиницях. Раніше Уряд планував обмежитись трьома новими районами в Херсонській області. Та в результаті буде утворено п’ять нових адміністративно – територіальних одиниць.