На Херсонщині вандали продовжують руйнувати могили задля заробітку

03 Серпня 2020, 11:33

Фото Нацполіція

У смт. Велика Лепетиха на цвинтарі місцеві жителі виявили три пошкоджені могили. Були розбиті надгробні плити, відсутні таблички і зникли металеві швелери. 

Про це повідомляють у Нацполіції. 

“На місце події виїхала слідчо-оперативна група. Правоохоронці провели подвірні обходи, відпрацювали раніше судимих. За кількома адресами працівники поліції виявили викрадені з цвинтаря металеві предмети. Їх покупці назвали ім’я чоловіка, який продав швелери. 

Зловмисником виявився 30-річний житель села, раніше судимий за крадіжки. Він зізнався, що вночі викопав швелери та відкрутив таблички, а наступного дня вже продав їх місцевим жителям. На виручені гроші купив алкогольні напої”, – йдеться в повідомленні.

Фото: Нацполіція

Як повідомив начальник Великолепетиського відділення поліції Юрій Козлов, відкрите кримінальне провадження за ч. 1 ст. 297 Кримінального кодексу України “Наруга над могилою” (карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк).

Загалом для Херсонщини, на жаль, дана ситуація не є винятковою. Так, раніше в місцевих ЗМІ повідомлялось про акти вандалізму  на кладовищі в Високопіллі.

Фото сайту “Херсонці”

У квітні 2020 постраждав цвинтар у Комишанах, де також з метою заробітку було пошкоджено одразу 8 поховань. 

А в липні одразу декілька могил ромів були розкопані на кладовищі в Каховці. Місцеві роми наголошують, що з 2016 року було зруйновано більше тридцяти поховань їхніх родичів, а причиною вандалізму є сам поховальний ритуал цього етносу, адже до поховальної камери роми зазвичай кладуть цінності, що покійний носив за життя.

Фото сайту “Типичный Херсон”

Однак, найрезонансніший акт вандалізму на Херсонщині стався на початку 2020 року. Тоді на Меморіальному кладовищі в обласному центрі було зруйновано майже 20 поховань часів Другої світової війни.

Подробиці у відео.