Кримські слідчі викрили інтернет-шахрая з Херсонської області

05 Серпня 2020, 15:51

Фото Нацполіція АРК

Організував злочинну діяльність мешканець Херсонщини, який використовував загальнодоступну мережу інтернет та фіктивні сайти, схожі на офіційну сторінку ломбарду «Благо», створював інтернет-вітрини з електронною технікою, яку рекламують на дошці оголошень «ОLX», та в подальшому, отримуючи від потенційних покупців повну передплату, не відправляв товар. 

Про це повідомляєть у  Головному управлінні Національної поліції в АР Крим та м.Севастополі.

Встановлено, що зловмисники шляхом незаконних операції з використанням електронно-обчислювальної техніки незаконно заволоділи грошовими коштами мешканки м. Сімферополь в сумі 13 000 гривень. Потерпіла, знайшовши в інтернеті оголошення щодо продажу «стокових» речей замовила товари на вказану суму, перерахувала грошові кошти на картковий рахунок банку, але товар не отримала та грошові кошти їй не повернули.

Горе-продавець вводячи в оману своїх потенційних покупців, надсилав останнім на месенджер «Viber» повідомлення з реквізитами банківської карти «ПриватБанк» для оплати товарів та навіть номер товарно-транспортної накладної ТОВ «Нова Пошта». Але під час перевірки руху товарів, виявилось що така посилка не відправлялась та взагалі не існує.

Крім  того, метою пошуку потенційних жертв-покупців, зловмисник використовуючи різні СІМ-картки та електронні адреси, створював особисті кабінети на електронній дошці оголошень OLX за посиланням olx.ua, де розміщував різного роду оголошення про продаж неіснуючої побутової, мобільної, комп’ютерної та іншої електронної техніки, вказуючи посилання на сайт tehnika-blago.com.ua, з метою отримання вхідних заявок та дзвінків на придбання цієї техніки.

Тільки за останній рік майже 90 осіб потерпіли від злочинної діяльності зазначеного зловмисника, на загальну суму понад 1 мільйон гривень.

Слідчі спільно зі співробітниками відділу протидії кіберзлочинності в Херсонській області під процесуальним керівництвом прокуратури автономії зібрали докази протиправної діяльності фігурантів, проведені санкціоновані обшуки, вилучено докази.

Як повідомив начальник главку поліції Криму Віталій Стрижак: “Наразі організатору злочинної схеми повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки). Санкція вказаної статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 8-ми років.”

Віталій Стрижак обіймає цю посаду з 14 травня 2019 року.

Раніше Стрижак він працював  заступником  начальника ГУ Нацполіції Києва та  начальником кримінальної поліції Києва