Для контролю за функціонуванням телебачення в прикордонні створено спеціальну комісію

09 Серпня 2020, 12:50

При Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України була утворена Комісія з питань стабільного функціонування національного телебачення та радіомовлення на тимчасово окупованих територіях та прикордонних територіях України.

Про це повідомляють в Мінреінтеграції. 

Основним завданням Комісії є забезпечення взаємодії органів державної влади з питань, пов’язаних зі здійсненням мовлення українського контенту на тимчасово окупованих територіях та прикордонних територіях України та іномовленням на територіях іноземних держав.

Комісія є постійно діючим експертним дорадчим органом, що утворюється з метою:

1) підготовки пропозицій щодо формування та реалізації державної політики у сферах інформаційного суверенітету України, інформаційної безпеки та державного іномовлення; налагодження зворотного зв’язку з громадянами України, що проживають на тимчасово окупованих територіях та прикордонних територіях України; протидії дезінформації та спеціальним інформаційним операціям;

2) сприяння інформаційній реінтеграції тимчасово окупованих територій;

3) проведення моніторингу можливості прийому програм телебачення та радіомовлення населенням тимчасово окупованих територій та прикордонних територій України.

Центр журналістських розслідувань у 2018 році провів моніторинг місцевих ЗМІ в прикордонній Херсонській області. В районах, що межують з тимчасово окупованою територією АРК було виявлено домінування в ефірі російського теле- та радіопродукту.

НЕ виправило цю ситуацію й реконструкція декількох веж, що мла на меті покращення українського сигналу на Півдні Херсонщини та ретрансляція його на територію тимчасово окупованого півострову. Зокрема, в 2019 році було реконструйовано телевежу в пгт. Чаплинка.

З аналізом ситуації з теле- та радіосигналом на прикордонні з ТОТ АРК можна познайомитись з серії матеріалів Центру журналістських розслідувань за посиланням