В Криму ФСБ затримало шістьох активістів. Серед них інвалід І групи

07 Липня 2020, 11:56

Фото Представництво Президента в АРК

У чотирьох районах Криму одночасно з 4 години ранку ФСБ проводить обшуки. Наразі затримано 6 осіб. Це Еміль Зиядинов, Исмет Ібрагімов, Алім Суф’янов, Сейран Хайретдінов, Олександр Сизиков та  Вадим Бектемиров.

Про це повідомляють у “Кримській солідарності”. 

“Слідчі заходи проводяться за трьома адресами в Бахчисарайському районі – в селі Залізничне у Суфьянова Аліма, в селі Білокамянка у Хайретдінова Сейрана і в селі Севастянівка у Сизикова Олександра, в Червоногвардійському районі Криму – в селищі Октбярьское в будинку Зиядінова Еміля, у Меметова Ділявера в Алушті і Ібрагімова Исмета в селищі Курци Сімферопольського району.

 

На місцях працюють співробітники центру «Е», ФСБ Криму, «Беркуту» – спеціального підрозділу Росгвардіі, існуючого в Криму з 2014 року, ОМОНу – спеціального поліцейського підрозділу, який залучається для забезпечення охорони громадського порядку”, – йдеться в повідомленні. 

Активісти викладають в мережу відео з місця подій.

https://www.facebook.com/crimeansolidarity/videos/293575305166760/

Затримані активісти:

Еміль Зиядінов – активіст і стример. Був в Москві у липні 2019 року і висловлював протест проти репресій в Криму. Відносно нього було також складено адміністративний протокол за ведення відеозйомки в день масових обшуків в будинках кримських татар в березні 2019 року.

Дилявер Меметов – 61-річний житель Алушти. У травні 2020 року був затриманий при перетині кордону на пункті пропуску «Джанкой» (відповідає українському пункту пропуску «Чонгар»). Співробітники КПП намагалися відібрати у нього відбитки пальців і не пропустили в Україну через псування документів. В той день Меметов виявив в своїх паспортах вирвані сторінки.

Алім Суф’янов – активіст, брав участь в організації мусульманських свят. Відвідував суди за політично вмотивованими справами. У своїй місцевості був у числі організаторів святкових заходів К’урбан і Ораза байрам. Активно відвідував судові процеси щодо кримських татар.

Олександр Сизиков – російський мусульманин, інвалід I групи, повністю втратив зір у 2009 році. Двічі виходив на індивідуальні пікети на підтримку політв’язня Едема Смаілова.

Вадим Бектемиров – активіст, релігійний діяч, також займався передачами в СІЗО політв’язням. Випускник факультету арабської мови і літератури, відділення «Ісламська освіта» університету Аль-Джінан в Лівані.

https://www.facebook.com/crimeansolidarity/videos/282515506138705/

Представництво Президента України в АРК висловило обурення у зв’язку з репресіями на тимчасово окупованому півострові.

“Такі дії є продовженням політики Російської Федерації по створенню атмосфери страху на півострові та переслідування кожного громадянина з активною громадянською позицією. Серед затриманих громадські журналісти, спостерігачі в судах за політично вмотивованими справами, релігійні спостерігачі тощо.

Представництво Президента України в АР Крим засуджує дії окупаційної адміністрації по переслідуванню громадян України з громадською позицією, документує кожен випадок і долучає інформацію про політично вмотивовані переслідування до переліку злочинів Російської Федерації, що вчиняються на території тимчасово окупованого Кримського півострову”, – повідомляють у Представництві.

Нагадаємо, що за ініціативою Представництва Президента України в АР Крим Прокуратурою Автономної Республіки Крим розпочато кримінальне провадження за статтею 252 Кримінального Кодексу України за фактом вчинення представниками окупаційної влади Криму дій, спрямованих на умисне знищення та пошкодження територій, взятих під охорону держави, та об’єктів природно-заповідного фонду.