В Чорному морі стартували навчання “Сі Бриз-2020”

21 Липня 2020, 11:17

Фото Міністерство оборони України

В процесі навчань у морі кораблі країн-учасниць здійснюватимуть спільні тактичні маневрування, тренуватимуться з організації зв’язку, протимінних дій, передачі вантажів на ходу. Екіпажі кораблів та катерів відпрацюють питання взаємодії з тактичною та морською авіацією, проведуть низку навчань з протиповітряної, протикорабельної і протикатерної оборони на переході морем, відпрацюють завдання операцій з морського перехоплення та огляду судна-порушника.

Про це повідомляють в Міністерстві оборони України. 

“Цьогоріч через пандемію коронавірусу міжнародні навчання серії «Сі Бриз» обмежаться лише морською фазою із залученням авіації. Усі спільні заходи розгортатимуться в акваторії Чорного моря без контакту особового складу.

– Участь Сполучених Штатів у цих багатонаціональних навчаннях вкотре підтверджує прихильність ВМС США та 6-го флоту зокрема до наших союзників і партнерів по НАТО. Навчання «Сі Бриз» є реальною демонстрацією рішучості США щодо колективного захисту Європи. Тому ці навчання спільно з нашими партнерами проходитимуть в Чорноморському регіоні, – відзначив командувач 6-го Флоту Військово-Морських Сил США віцеадмірал Юджин Блек.

За словами командувача Військово-Морських Сил ЗС України контр-адмірала Олексія Неїжпапи, основне призначення «Сі Бризу» – це підтримання стабільності й безпеки у Чорноморському регіоні. Тому головним завданням для морського компонента навчань є відпрацювання операцій за стандартами Альянсу, що направлені на забезпечення миру та безпеки у кризовому регіоні.

За задумом Командування національного військового флоту, один з інструментів навчань серії «Сі Бризу», який слід максимально ефективно використати, – це перехід ВМС України на стандарти НАТО. Іншими словами, під час навчань корабельно-катерні тактичні групи українських ВМС мають набути необхідного рівня взаємосумісності, бойових та оперативних спроможностей діяти у взаємодії з кораблями Альянсу”, – йдеться в повідомленні.

Багатонаціональні військові навчання “Сі Бриз”,  проводяться на території  України починаючи з 1997 року.

Росія кожного року намагається активно протидіяти спільним україно-американським навчанням. Так у 2019 році одну з локацій морської компоненти навчань «Сі-Бриз-2019», які стартували 1 липня на півдні України, довелося змінювати буквально напередодні навчань через попередження з боку Росії про закриття однієї з ділянок Чорного моря.

Також минулого року  на тлі навчань НАТО і України група військових кораблів Чорноморського флоту ВМФ Росії вирішила теж провести бойову підготовку.  У російських навчаннях задіяні 10 кораблів Чорноморського флоту. Зокрема, – великі десантні кораблі “Азов” і “Цезарь Куников”, малі ракетні кораблі “Орехово-Зуево” та “Мираж”, ракетні катери “Ивановец”, “Набережные Челны” і “Р-60” тощо. Про це інформує Міноборони Росії, у повідомленні якого зазначено, що зазначені кораблі “контролюватимуть бойові судна НАТО“, які беруть участь у «Сі-Бриз-2019»