Україна отримає частину патрульних катерів Mark VI від США безкоштовно

18 Липня 2020, 17:04

Шість надсучасних американських патрульних катерів Mark VI вже готуються для України в рамках безпекової допомоги США за відповідними програмами. Ще десять катерів Україна зможе придбати за кошти оборонного бюджету.

Про це повідомляє Ukrainian Military Pages  посилаючись на Міністра закордонних справ Дмитра Кулебу.

“Це важливий крок свідчить про зростання довіри між США та Україною. Ця підтримка, разом з реформою сектору безпеки та оборони, допоможе Україні розвинути сучасні, взаємосумісні з НАТО Збройні Сили, що здатні ефективно протистояти російській агресії”, – зазначив Кулеба.

Як повідомляють у АрміяІнформ,  минулого місяця Агентство Міністерства оборони США з військової співпраці (Defense Security Cooperation Agency) повідомило Конгрес США про майбутній продаж Україні по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів (Foreign Military Sales) шістнадцяти патрульних катерів Mark VI. Як зазначив командувач ВМС ЗС України контрадмірал Олексій Неїжпапа, цей багатовекторний катер ідеальний для наших дій на Азовському морі, він посяде гідне місце на вітчизняному прибережному флоті.

Умови поставки катерів передбачають навчання екіпажів і технічну підтримку. Разом з кораблями Україна отримає 32 дистанційно керовані артилерійські установки MSI Seahawk A2 (по дві на катер) з 30-мм автоматичними гарматами Mk 44 Bushmaster II (плюс вісім запасних гармат), 20 електронно-оптичних систем FLIR (включаючи чотири запасних), 16 інфразвукових випромінювачів LRAD (Long Range Acoustic Device), 16 систем державного розпізнавання, а також засоби зв’язку, запчастини та різне супутнє обладнання.

Нагадаємо, що на чолі з фрегатом Іспанії «Álvaro de Bazán» (F-101) середземноморська військово-морська група НАТО встановила курс на Чорне море.