Призовників 18-19 років цього року набиратимуть в ЗСУ лише за згодою

08 Липня 2020, 15:20

Громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою. З проханням про це Міністерство Освіти України звернулось з відкритим листом до Міністерства Оборони. 

“Враховуючи особливості проведення вступної та призовної кампаній 2020 року, які зумовлені запровадженням карантину, що призвело до перенесення термінів проведення вступної кампанії на серпень місяць, Міністерство освіти і науки звертається з клопотанням про надання відстрочки від весняного призовувипускникам закладів загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти 2020 року, а також про прийняття рішення щодо призову зазначених осіб уже під час осіннього призову, у разі якщо вони не продовжать своє навчання.

Ситуація, яка склалась у 2020 році, з паралельним проведенням вступної та призовної кампаній, викликає великий суспільний резонанс, а також створює корупційні ризики, оскільки призвела до можливості прийняття різних рішень на місцях щодо однакової категорії осіб”, – йдеться у листі. 

Причиною звернення є те, що до МОН надходять численні звернення вступників до закладів вищої освіти (як на ступінь бакалавра, так і магістра) та їхніх батьків щодо отримання повісток від військкоматів.

Військкомати знаходяться у сфері управління Генерального штабу Збройних сил України, а рішення про призов приймається призовними комісіями, головами яких є заступники голів обласних державних адміністрацій, та, за інформацією МОН, т.в.о. Міністра Сергій Шкарлет тримає це питання на контролі.

Нагадаємо, що українська армія посіла 27 місце із 138 армій світу та 9 місце – серед європейських армій – за даними щорічного рейтингу Global Firepower, який дає оцінку сукупній військовій могутності кожної країни світу.