Доля 15 українців, що зникли в Криму з часу окупації, досі залишається невідомою

15 Липня 2020, 12:16

Фото Радіо Свобода. На фото зниклий Тимур Шаймарданов

 На території тимчасово окупованого Криму за шість років російської окупації 45 осіб зникли безвісти. Доля 15 з них досі невідома.

Про це повідомляють у Представництві Президента України в АРК. 

“Насильницьки зникнення – це один з найтяжкіших злочинів, який вчиняє окупант, створюючи атмосферу страху, залякуючи родичів та друзів зниклого.

Такі злочини Росія вчиняє як на своїх територіях, коли тисячі людей у Чечні стали жертвами насильницьких зникнень, так і на окупованих нею територіях. Уявіть, що на очах близьких людину затримують правоохоронці у формі – агенти держави – і потім вона зникає для всіх: її немає в СІЗО, відділку поліції чи в суді, немає в лікарнях, вона не з’являється дома.

І така невідомість може травати місяці і роки. Задача держави документувати випадки насильницьких зникнень, в рамках повноважень здійснювати розслідування та залучати міжнародні організації до розшуку, в цей час підтримувати родичів зниклих безвісти, яка може включати не тільки матеріальну допомогу, а й психологічну підтримку і постійний доступ до інформації про стан розслідування.

Ми маємо пам’ятати про імена всіх жертв насильницьких зникнень на наших територіях, адже за цифрами 45 та 15 стоять реальні люди, сльози та сподівання десятків і тисяч людей ” – коментує ситуацію заступниця Постійного Представника Президента України в АР Крим Таміла Ташева.

2 роки тому, в 2018 році Верховною Радою України було прийнято закон “Про правовий статус осіб, зниклих безвісти”.

Наразі Кабінетом Міністрів України формується Комісія з питань осіб зниклих безвісти за особливих обставин. З початком роботи Комісії Представництва Президента планує піднімати питання насильницьких зникнень, що здійснювались протягом періоду окупації на території АР Крим та міста Севастополя та знаходитись на постійному зв’язку з Прокуратурою Автономної Республіки Крим по кожному випадку зникнення.

Хочемо нагадати імена всіх, кого чекають вдома:
Валерій Ващук
Іван Бондарець
Василь Черниш
Тимур Шаймарданов
Сейран Зінедінов
Іслям Джеппаров
Джевдет Іслямов
Ескендер Апселямов
Федір Костенко
Мухтар Арісланов
Арлен Терехов
Руслан Ганієв
Арсен Алієв
Ескендер Ібраімов
Ервін Ібрагімов