В Україні досі немає єдиної стратегії деокупації Криму – Кориневич

02 Червня 2020, 11:27

Фото Укрінформ

Єдина стратегія деокупації конче необхідна для подальшого звільнення Кримського півострова та його реінтеграції. Наразі такої стратегії немає – окремі напрацювання з цього приводу існують у різних органах та міністерствах.

Про це Постійний представник президента України в АРК Антон Кориневич розповів у інтерв’ю Укрінформу. 

“Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим чітко розуміє, що така стратегія – надзвичайно необхідна. І те, що пішов уже сьомий рік окупації Криму, а в Україні досі немає єдиної стратегії з відновлення контролю над півостровом – не дуже добре.

Зараз Представництву Президента в АР Крим вдалося відновити процес із напрацювання цієї стратегії разом із колегами з Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій та РНБО. Вже створена робоча група на базі Мінреінтеграції, яку очолює віцепрем’єр-міністр Олексій Резніков. Її головним завданням якраз і є розробка стратегії деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Водночас слід розуміти, що окремі напрацювання з цього приводу існують у різних органах та міністерствах: МЗС пише проєкт своєї частини, у Мінреінтеграції є свій блок питань, у Представництві Президента – свій блок. І зараз треба все це звести воєдино.

Стратегія необхідна, і тут немає жодних інших точок зору. Крім того, абсолютно всім долученим до процесу сторонам зрозуміло, що частина цієї стратегії має бути відкритою і публічною – аби люди бачили, що держава робить задля повернення тимчасово окупованих територій та населення, яке там проживає. Але, звісно, велика її частина повинна бути закритою і таємною, особливо та, що стосується безпекових питань”, – зазначив Кориневич. 

Нагадаемо, що на останньому позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення, яке дозволяє дітям, які хочуть вступити до українських ЗВО поза переліком, який передбачає спрощену процедуру, не проходити обсервацію.