Спеціалісти Інституту серця вперше прооперували дітей в Херсоні з використанням апарату штучного кровообігу

06 Червня 2020, 11:59

Фото ХОДА

Вперше на Херсонщині спеціалісти Інституту серця МОЗ України за участі та всебічної підтримки місцевих колег зробили операцію на відкритому серці дітям з використанням апарату штучного кровообігу. Пацієнтами стали 4-річний хлопчик-вихованець обласного будинку дитини та 9-річна дівчинка з Миколаївської області, яка була прооперована за направленням.

Про це повідомляють в ХОДА. 

Зараз малюки уже знаходяться на реабілітації у Херсонській дитячій обласній клінічній лікарні, але безпосередньо операції проводили на базі Херсонської обласної клінічної лікарні, яка має необхідне медичне обладнання. Керував процесом завідуючий відділенням дитячої хірургії Інституту серця МОЗ України Василь Карпенко.

«Операції, які ми виконали, насправді – не унікальні. Їхньою особливістю є те, що хірургічне втручання здійснювалося безпосередньо на базі Херсонської обласної клінічної лікарні і з використанням апарату штучного кровообігу, який допомагає повністю відключити серце від організму малюка. Зазвичай дітей з області, які потребують такої медичної допомоги, транспортували до Києва», – заначив Василь Карпенко.

Директор Херсонської дитячої обласної клінічної лікарні Інна Холодняк розповіла, що понад два роки спеціалісти Інституту серця оперують дітей у Херсоні, але з використанням апарату штучного кровообігу – вперше.

«На початку березня виникла ідея щодо проведення операції на відкритому серці саме та базі обласної лікарні. Попередньо ми відправляли медикам усі необхідні обстеження і проводили консультації. Зараз готуємось до того, аби робити такі втручання маленьким пацієнтам саме на базі наших закладів», – зазначила Інна Холодняк.

Варто зазначити, що близько десяти років тому аналогічну операцію вперше на Херсонщині проводили на відключеному серці з використанням апарату штучного кровообігу, але тоді пацієнтами були дорослі. Зараз такі втручання стали скоріш рутиною, аніж винятком. Наразі ж медична спільнота сподівається на продовження співпраці саме щодо оперування дітей, адже щорічно на Херсонщині народжується близько 20 малюків зі вродженими вадами серця і частина з них потребують хірургічного втручання.