Міністри закордонних справ України та Німеччини обговорили ситуацію на Донбасі та в Криму

03 Червня 2020, 11:24

Фото МЗС

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба провів перемовини з Федеральним міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом у рамках робочого візиту до Берліна.  Під час переговорів сторони приділили особливу увагу спільним зусиллям задля досягнення миру на Донбасі.

Про це повідомляють у Міністерстві закордонних справ України. 

«Ми шукаємо рішення для просування вперед у мирному врегулюванні на Донбасі, але Україна не піде на перетин червоних ліній стосовно безпеки, суверенітету і територіальної цілісності. Вдячний німецьким партнерам за розуміння чутливості цієї ситуації. Готуємося до чергової розмови міністрів у Нормандському форматі», — заявив Дмитро Кулеба за підсумками зустрічі. 

За словами Дмитра Кулеби, на перемовинах йшлося не лише про Донбас, але й про тимчасово окупований Крим. Глава МЗС звернувся до німецького колеги з проханням сприяти доступу Міжнародного Комітету Червоного Хреста до українців, яких незаконно утримують в тимчасово окупованому Криму, а також політв’язнів, яких утримують на території Росії.

«Глобальним елементом нашої роботи із наближення неминучої деокупації Криму має стати визначення формату, в якому вона буде обговорюватися з нашими міжнародними партнерами. Питання Криму завжди буде пріоритетним для мене як міністра закордонних справ, допоки півострів не повернеться до складу України», – заявив Дмитро Кулеба та додав, що ця тема і надалі займатиме важливе місце у його спілкуванні з міністром закордонних справ ФРН Гайко Маасом. 

Дмитро Кулеба зазначив, що Німеччина є лідером ЄС, а також ключовим партнером України у протидії агресії РФ. Він окремо подякував німецькій стороні за її активний підхід до активізації діалогу у рамках Нормандського формату.

Глава українського зовнішньополітичного відомства також наголосив, що членство України в ЄС та НАТО залишаються ключовими стратегічними пріоритетами України.

Він подякував німецькому колезі за готовність тримати тему України у фокусі уваги під час головування Німеччини у Раді ЄС, яке розпочнеться 1 липня 2020 року, і надалі підтримувати її євроінтеграційні прагнення.

Дмитро Кулеба наголосив, що Україна вдячна за незмінну підтримку Німеччиною територіальної цілісності та суверенітету України. Українська сторона високо цінує тверду і чітку позицію Німеччини, яка не підтримує ініціатив запрошення Росії повернутися до групи G7 до повного відновлення територіальної цілісності України.