Херсонські активісти збирають підписи проти відновлення постачання води в Крим

11 Червня 2020, 12:17

Кілька десятків громадських організацій з Херсона та Херсонської області підтримали звернення до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з вимогою не допустити відновлення подачі дніпровської води на територію тимчасово окупованого півострова. 

Активісти вважають, що подача води до Криму лише посилить колонізацію півострова окупантами, а тому має розглядатися згідно зі статтею 111 Кримінального Кодексу України як “державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній безпеці України”.

У своєму Зверненні підписанти вимагають ухвалити Закон, в якому б передбачили, що публічні заклики відновити постачання електроенергії та води на окуповану територію АР Крим до відновлення територіальної цілісності України будуть вважатися кримінальним злочином.

 

Колишній перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Юсуф Куркчи прокоментував цю ініціативу херсонських активістів.

«…Окупанти нав’язують нам навіть не дискусії, а провокації щодо того, чи треба постачати воду до Криму. І ми повинні бути готові, що градус цієї «дискусії» в самій Україні буде збільшуватися. І ми повинні бути готові до того, що нашими опонентами будуть не тільки країна-агресор, а ще й наші співвітчизники, які будуть говорити наративами, що були запропоновані країною-агресором», – зазначив пан Юсуф.

Звернення вже підписали Херсонська обласна асоціація учасників бойових дій, громадська організація «Українська єдність», Центр допомоги учасників бойових дій на сході України, ГО учасників АТО «Південь», ІРЦ «Правовий простір», Херсонська обласна організація Комітету виборців України, Центр «Успішна жінка», Херсонський обласний фонд «Милосердя та здоров’я» та інші громадські організації.