Абітурієнти з Криму та Донбасу не повинні проходити обсервацію перед складанням ЗНО

01 Червня 2020, 13:54

На останньому позачерговому засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято рішення, яке дозволяє дітям, які хочуть вступити до українських ЗВО поза переліком, який передбачає спрощену процедуру (без складання ЗНО –  91 університет, на базі яких діють освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна»), не проходити обсервацію.

Про це повідомляють в Міністерстві з питань реінтеграції тимчасовоокупованих територій України. 

«Спільно з МОН та МОЗ ми напрацювали вкрай важливі для абітурієнтів з тимчасово окупованих Росією територій України – Донбасу та Криму, зміни. Згідно з ними, діти, які планують вступати до закладів вищої освіти поза переліком ЗВО зі спрощеною процедурою, не повинні проходити обсервацію. Аналогічні послаблення розповсюджуються і на одну особу, що супроводжує кожного з абітурієнтів»,  розповіла заступник Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

Як повідомляли раніше IPC-Херсон, у  2020 році перелік уповноважених закладів вищої освіти, до яких за спрощеною процедурою можуть вступати жителі тимчасово окупованих територій Донбасу та АРК Крим (м. Севастополь), розширився до 91 університету. Із них 77 ЗВО підпорядковані  МОН, а 14 – МОЗ, МВС та Мінкульту. 

жителі Криму та Донбасу зможуть вступати в будь-який з цих 91 закладів, де працюватимуть освітні центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”, без складання ЗНО

 

Алгоритм дій для вступу без ЗНО 

  1. Обери спеціальність, за якою хочеш навчатися.
  2. Обери навчальний заклад із переліку.
  3. У період із 9 червня до 23 жовтня звернись до освітнього центру (перелік, адреси, контакти та графіки роботи розміщено на сайті mon.gov.ua).
  4. Особисто подай заяву та заповни освітню декларацію в освітній центр:

для участі у конкурсі на бюджет:

  • вступники з Криму – не пізніше 20 серпня;
  • вступники з Донбасу – не пізніше 22 серпня;

для участі у конкурсі на контракт – не пізніше 23 жовтня.

  1. Склади у школі при освітньому центрі два іспити державної підсумкової атестації (українська мова, історія України).
  2. Отримай довідку про складання ДПА, яка є підставою для вступу (вона протягом трьох місяців буде замінена на документ про середню освіту (свідоцтво/атестат) державного зразка України).
  3. Склади у закладі вищої освіти один іспит за обраною спеціальністю.
  4. Стань студентом обраного закладу.