В Криму залишилося лише 6 російських банків із 36 в перші роки окупації

06 Травня 2020, 10:32

До початку окупації на території АР Крим та міста Севастополь діяла розгалужена мережа відокремлених підрозділів комерційних банків.

Свої підрозділи на півострові мали 67 банківських установ, зареєстрованих на материковій частині України, а також 2 банки, розташовані в Криму – «Чорноморський Банк Розвитку та Реконструкції» і Банк «Морський».

Про це повідомляє Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень» 

“Держава-окупант планувала використати українські фінансові установи для пом’якшення проблем «перехідного періоду». Однак жоден з українських банків, який мав відокремлені підрозділи на території Криму, не надав згоду продовжувати роботу на окупованій території відповідно до законодавства РФ.

За період окупації Криму в різні часи починали роботу 34 російських банки. Крім того, під російську юрисдикцію перейшли 2 місцеві банки (загалом 36).

На початок 2020 року 28 банків позбулися ліцензій. З них 4 банки вже ліквідовано, 24 перебувають у процедурі банкрутства.

2 російських банки, що залишили Крим після нетривалої спроби роботи, ще працюють на території РФ.

Станом на 1 січня 2020 року на півострові залишилося 6 діючих банків РФ. Всі вони перебувають під міжнародними санкціями.

Російські банківські установи, що функціонували в Криму до окупації (зокрема Сбербанк, Альфа-банк, ВТБ) теж припинили свою діяльність на окупованому півострові через санкції та не планують її відновлювати”, – йдеться в повідомлені.

Саме ця обставина стала додатковим фільтром для деяких західних бізнесменів, котрі після відвідин Криму з інвестиційною розвідкою зайняли вичікувальну позицію. Вона зумовлена насамперед тим, що європейські банки через санкції не можуть співпрацювати з банками, які функціонують на території півострова.

Нагадаємо, що окупаційна влада Криму не полишає намагань легімітизувати тимчасову окупацію АР #Крим та м. #Севастополя через так звану “народну дипломатію” на міжнародному напрямку.