В Херсоні відбудеться акція до дня депортації кримських татар

15 Травня 2020, 14:54

18 травня 2020 року – 76 роковини геноциду кримськотатарського народу.  В цей день Українська держава та все прогресивне людство вшановує безвинно загиблих внаслідок насильницького виселення кримських татар з рідної землі  та організує публічні заходи стосовно даної події. Але цього року, у зв’язку з прийняттям урядом Постанови «Про запобігання поширення на території України коронавірусу СОVID-19», проведення масових заходів неможливе.

Про це повідомляє Радіо Куреш.

“Херсонським міським меджлісом та кількома громадськими організаціями, до цього дня, були заплановані культурно-просвітницькі заходи, які, в даних умовах,  відтерміновуються на не визначений час.

Зважаючи на такі обставини,  ми звертаємося до своїх співвітчизників, мешканців та гостей міста, вшанувати безвинно загиблих внаслідок геноциду та віддати шану біля пам’ятного знаку жертвам геноциду кримськотатарського народу – покладанням квітів та хвилиною мовчання. Пропонуємо робити це, починаючи з 9-00 по 12-00 години, невеликими групами, з дотриманням протиепідемічних обмежень.

Також закликаємо в знак солідарності з корінним народом Криму, вивісити в цей день, кримськотатарські прапори та пов’язати чорну стрічку”,- йдеться в повідомлені.

Для довідки:

18 травня 1944 року,  за наказом Сталіна, підрозділами НКВС було депортовано  весь кримськотатарський народ.

Операція з насильницького виселення почалася рано вранці 18 травня 1944 року і закінчилася о 16:00 20 травня.

В той час коли, 25 033 кримських татар чоловіків воювали в складі Червоної армії, іх рідних, а саме 238 000 осіб було вивезено з рідної землі, з них 205 000 (86%) жінки, старі  та діти.

Вісім кримських татар були відзначені званням Героя Радянського Союзу, ще 12 були представлені до звання Героя СРСР за участь у партизанській війні, але, через депортацію, звання їм так і не присвоїли.