У Новотроїцькому районі протестували проти об’єднання в одну ОТГ

13 Травня 2020, 17:45

Фото Суспільне

Жителі чотирьох сіл Новотроїцького району 12 травня вийшли на акцію протесту. Вони проти перспективного плану формування територій громад Херсонщини, а саме об’єднання їх в одну громаду.

Про це  повідомляє СУСПІЛЬНЕ. ХЕРСОН.

“У Новотроїцькому районі передбачалось створити або 4 громади, або одну. Кабмін 29 квітня 2020 року погодив план “один район — одна громада”.

Жителька селища міського типу Сиваське Ірина Максимець каже, що люди вийшли на акцію протесту, щоб їх почули і передивились цей перспективний план, прийнятий 29 квітня. А перед цим, 17 квітня на онлайн-конференції було обговорено і прийнято рішення про створення чотирьох громад. У селищі Сиваське зроблено освітлення, ремонт доріг, є сучасний спортивний майданчик.

За ідею створити 4 ОТГ виступає і ініціативна група з Новотроїцького. Заступниця Новотроїцького селищного голови Тетяна Левошич говорить, що проводились економічні розрахунки, за якими у разі створення однієї громади, вони додатково отримають 7,6 млн.гривень. Якщо ж буде чотири окремі громади, то це буде 9,6 млн.гривень.

У селі Громівка люди також проти ідеї “один район-одна громада”.

Підтримують своїх сусідів і жителі села Чкалового. Вони кажуть, що ідею “один район-одна громада” лобіював народний депутат України від їхнього округу Володимир Іванов.

Голова Новотроїцької РДА Наталія Солтановська розказала, що відношення людей в Новотроїцькому районі щодо централізації не просте. Адже думки в районі поділилися на два боки:

Ще в 2015-му році був визначений перспективний план району, де за поділом планувалося створити 4 ОТГ в районі. За цих 5 років взагалі жодна сільська селищна рада не скористалася цією можливістю. Сказати, що не намагалися скористатися – такого не було. Тривали обговорення, зустрічі. Ми намагалися зібрати їх, донести цю думку. Але постійно натикалися на 2 протилежних боки думок. Сьогодні( 12 травня – ред.) ми отримали вже затверджений перспективний план Новотроїцького району, за яким створюється одна Новотроїцька ОТГ. Тут враховані думки більшості наших громад”,- зазначила Солтановська.

Нагадаємо, що Перспективний план формування територіальних громад Херсонщини було затверджено на засіданні уряду 29 квітня. В регіоні планується створити 49 ОТГ.