У квітні кримські суди притягнули близько 1500 чоловік за порушення режиму «підвищеної готовності»

01 Травня 2020, 13:31

Фото Кримський Процес

За період з 3 по 30 квітня в судах Криму пройшов розгляд не менше 1455 справ про адміністративні правопорушення, при цьому тільки в 4 випадках було припинено провадження у цих справах. До таких висновків прийшли аналітик ініціативи «Кримський процес», вивчивши доступні відомості з офіційних сайтів кримських судів.

“За інформацією представленої в звіті ініціативи, найбільше штрафів за статтею 20.6.1 КпАП, що передбачає покарання за порушення режиму «підвищеної готовності» виніс Ялтинський міський суд – 273 постанови. Найменше – Нижньогірський районний суд, на його сайті не вдалося знайти жодного засідання, пов’язаного з порушеннями правил режиму «підвищеної готовності».

Також  правозахисники відзначили, що при розгляді справ по ст. 20.6.1 КпАП РФ кримські суди виявилися не публічними – понад 200 постанов у п’яти судах виявилися без належної інформації про суть правопорушення, а в Київському районному суді виявлено 8 випадків, коли кваліфікація правопорушення в графіку засідань розходиться з текстами постанов суду. У трьох судах Криму по даному виду справ не вдалося знайти жодного опублікованого постанови.

Крім цього в звіті наголошується, що в деяких судах розгляду справ за порушеннями правил «режиму підвищеної готовності» проходило протягом 15, 10 і навіть 5 хвилин, що мало для «вивчення обставин справи і винесення неупередженого рішення”, – йдеться в повідомлені. 

На закінчення, автори звіту звернули увагу на те, що часто кримські суди визнавали винними кримчан, які не встановивши належним чином наявність провини. Як приклади в звіті наводяться обвинувальні постанови за поїздку з села в аптеку для покупки медичних масок, вихід на ринок за яблуками і покупка худоби для ведення сільського господарства.