Надпотужний американський беспілотник провів масштабну розвідку всіх окупованих територій України

03 Травня 2020, 11:53

Фото Центру військових досліджень

Протягом семи годин БПЛА Global Hawk, що належить ВПС США,  курсував уздовж південно-західного і південного узбережжя окупованого Криму, а також узбережжя Краснодарського краю РФ – повідомляє Військовий навігатор України. Політ здійснювався на відстані 40-60 км від узбережжя і на висоті 16 тис.метрів над міжнародними водами Чорного моря. В районі Севастополя безпілотник наближався до окупованих берегів на 27 км.

“Потім БПЛА попрямував на Донбас, де близько чотирьох годин літав уздовж лінії розмежування в контрольованому Україною повітряному просторі.

Згідно повідомлення прес-служби командування ВПС США в Європі та Африці Військово-повітряні сили США надають українській стороні розвідувальні дані, які вдається зібрати впродовж польотів над Донбасом стратегічного розвідувального безпілотника RQ-4 Global Hawk. Усі місії виконуються в повній координації з приймаючою країною.

Довідка:

Стратегічний безпілотний літальний апарат ВПС США RQ-4A Global Hawk містить на борту камеру з високою роздільною здатністю, інфрачервоний сенсор і радар для відстежування рухомих об’єктів, призначений для ведення стратегічної повітряної розвідки на глибину до 300 км на території противника. Під час польоту на великих висотах Global Hawk здатний здійснювати огляд великих територій, розвідку точкових цілей із високою роздільною здатністю і передавати розвідінформацію командуванню в реальному режимі часу через супутниковий канал зв’язку.

Global Hawk, що має злітну масу 15 тонн і розмах крила близько 40 метрів, може патрулювати протягом 30 годин на висоті до 18 тис. метрів. Вартість стратегічного безпілотника RQ-4A Global Hawk оцінюється в $140 млн, а година його польоту коштує $31 тис.

Зауважимо, що загальна площа окупованих Росією українських територій 47 000 кв.км. – 12,8% це території нашої держави. Захоплені росіянами території співвимірні з територіями таких європейських країн як Швейцарія – 41 290 кв.км, Нідерланди – 41 526 кв.км, Данія – 43 094 кв.км, Естонія – 45 226 кв.км”, – йдеться в повідомлені.