На станції “Академік Вернадський” загинув учасник експедиції. Вперше в українській історії

10 Травня 2020, 12:04

Фото НАНЦ

На українській антарктичній станції “Академік Вернадський” загинув один з учасників 25-ї експедиції — кухар Василь Омелянович. Трагедія сталася 8 травня.

Про це повідомляє BBC Україна. 

“Обставини смерті з’ясовують, однак попередня причина – самогубство, повідомляє Національний антарктичний науковий центр (НАНЦ).

“Усі ми знали Василя як дуже спокійну, виважену та добру людину, справжнього професіонала. Це була вже п’ята його експедиція на станцію “Академік Вернадський”, – повідомив керівник НАНЦ Євген Дикий.

“На жаль, всі ми живі люди, і ніхто наперед не знає, що для кого стане останньою краплею чи “соломинкою, яка зламала спину”. Вирішуватиметься питання доставки тіла в Україну”, – додав він.

НАНЦ з’ясовує, чи є шанси доправити до станції іншого кухаря – можливо, з іноземним криголамом, який проходитиме біля острова Галіндез.

Утім, з огляду на глобальний карантин, це може бути проблематично – сама 25-а експедиція добиралася до станції більше місяця”, – йдеться в повідомлені.

Це перша смерть на станції “Академік Вернадський” за весь український період. Був випадок, коли один з учасників експедиції помер по дорозі додому.