На Херсонщині запрацювали 9 ринків

01 Травня 2020, 13:04

Фото ХОДА

Станом на 1 травня приблизно 300 продавців вийшли на роботу. Це четверта частина від тієї кількості, яка щодня працювала до карантину.

Про це повідомляє ХОДА. 

Головною вимогою до роботи ринків було дотримання вимог постанови Головного санітарного лікаря України від 27.04.2020 року №14. Там вказані декілька пунктів, дотримання яких зараз і перевіряють фахівці ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

“30 квітня ми зв’язались з кожним ринком, який зареєстрований на території області і з’ясували коли і які ринки планують функціонувати. З 1 травня таку можливість і готовність до відкриття заявили 9 ринків на території Херсонської області: три ринки в обласному центрі (Центральний ринок, ринок на Житлоселищі та ринок в Таврійському мікрорайоні, так званий “Три штики”), по одному в Голопристанському та Новотроїцькому районах, по два в Новій Каховці та Олешківському районі. На вході до Центрального ринку проводиться термоскринінг відвідувачів, є антисептики для покупців, дотримання масочного режиму як з боку продавців, так і покупців, встановлені екрани між продавцями та покупцями. Контролери ходять по території ринку та нагадують усім про дотримання дистанції у 1,5-2 метри. Наразі єдине зауваження – у павільйоні, де продають розсаду, продавці не дотримались дистанції та відсутні у них захисні екрани. Зауваження зроблене дирекції ринку, зараз іде усунення недоліків” – зазначив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година-Арюпін.

У разі виявлення грубих порушень, фахівці Держпродспоживслужби будуть їх фіксувати і, відповідно до доручення Прем’єр-міністра України, передавати цю інформацію до Нацполіції та органів місцевого самоврядування. І вже вони будуть приймати заходи реагування. Першою вимогою до роботи ринків на час карантину є їх офіційна реєстрація. Наразі таких офіційно зареєстрованих ринків на території Херсонської області 32.За словами директора Центрального ринку Олександра Самойленка, час, коли ринок не працював, вони використали з користю.

“Херсонський Центральний ринок перше обстеження пройшов ще 29 березня 2020 року. Тоді нам надали акт, що ми відповідаємо усім вимогам для того, аби працювати під час карантину. Але вже 3 квітня головний санітарний лікар України вирішив припинити роботу абсолютно всіх ринків на території України. Після того, як Президент оголосив про ініціативу відкрити продовольчі ринки, ми зрозуміли, що здатні виконати усі поставлені вимоги, ми запросили міжвідомчу комісію, яка провела повторне обстеження, вказала нам на певні недоліки. Ми їх усунули. Я вважаю, що ми гідні працювати, аби допомогти фермерам реалізувати вирощену продукцію та забезпечити якісними продуктами наших споживачів” – зазначив Олександр Самойленко.

Слідкувати за дотриманням на ринках усіх необхідних вимог для роботи в умовах карантину фахівці ГУ Держпродспоживслужби будуть щоденно. Згідно постанови КМУ No211, на кожному офіційно працюючому агропродовольчому ринку області присутні 2 фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області”,- йдеться в повідомлені. 

Нагадаємо, що за даними Центру громадського здоров’я, станом на 9:00 1 травня в Україні 10861 лабораторно підтверджений випадок COVID-19, з них 272 летальні, 1413 пацієнтів одужали. Зокрема хворобу підтверджено у 754 дітей та 2 154 медиків.