МОЗ протягом карантину закупило лише 0,6% костюмів біозахисту від місячної потреби всіх лікарень України

27 Травня 2020, 14:29

За період карантину МОЗ спромоглося закупити всього 29 тис костюмів, або 0,6% від місячної потреби всіх лікарень України першої хвилі, які приймають пацієнтів з COVID-19.
Загалом мінімально необхідна кількість костюмів біозахисту на місяць для медзакладів, які приймають пацієнтів з COVID-19 складає 4,6 млн.

Такі цифри від уряду отримали аналітики StateWatch.

“Зважаючи, що МОЗ закуповує костюми в Китаї по 488,6 грн за штуку, то загальна вартість потреб в костюмах на місяць складає 2,2 млрд грн. Минулого тижня міністерство оплатило 17 млн грн за 29 тис костюмів, що є краплею в морі.

Хто ж тоді оплачує забезпечення лікарень? Місцева влада та волонтери. Через це в деяких медзакладах більш-менш персонал захищений, але в більшості – костюми відсутні. Адже не уся місцева влада має вільні кошти та ефективних управлінців. І бізнес, який може допомогти благодійною допомогою.

Тому саме центральна влада, саме уряд, має робити все, щоб запустити текстильну промисловість країни і максимально здешевити вітчизняні вироби без шкоди для якості костюмів. Бо в бюджеті країні просто немає вільних 2,2 млрд грн щомісяця.

Українські виробники вже давно підтвердили, що готові продавати уряду костюми для медиків по 250 – 280 грн за штуку. А буде підтримка (чи хоча б не будуть заважати на Грушевського), буде дешевше”,- повідомляють у неурядовій організації StateWatch.

Нагадаємо, що Росія й Китай відповідальні за 92% дезінформації у світі щодо коронавірусу (COVID-19).