Близько 800 одиниць зброї, майже 11 тисяч боєприпасів та 35 кг вибухівки виявили прикордонники за рік

02 Травня 2020, 12:27

Фото ДПСУ

Від початку квітня 2019-го на державному кордоні України, лінії розмежування в зоні проведення ООС та на адмінмежі з ТОТ АР Крим співробітники Держприкордонслужби виявили та вилучили 800 одиниць зброї як вогнепальної, так і холодної, майже 11 тисяч боєприпасів та 35 кг вибухівки.

Про це повідомляє сайт ДПСУ. 

“Близько половини вилучених боєприпасів прикордонники виявили у КПВВ Донбасу, або поблизу них. Значною мірою на ці результати вплинули виявлені схрони. Лише цього року на Донеччині знайдено чотири чималих сховки. Так, у січні у Волноваському районі в покинутій будівлі знайшли два гранатомети, постріл до гранатомета та 222 набої різного калібру. У лютому військовослужбовці Донецького загону в напівзруйнованій обстрілами будівлі виявили схрон з понад 50 пострілами до гранатометів. Ще один сховок з 5 пострілами до гранатометів, більш як 2 тисячами набоїв та міною знайшли перед Великоднем в нежилій будівлі в Мар’їнці.

Також днями у Волноваському районі на Донеччині правоохоронці виявили поблизу залізничного полотна сховок з гранатометами, пострілом до гранатомета, гранати та понад 220 патронів до АК, а також 2 димові шашки. Все це могло бути використано зловмисниками для вчинення диверсій на мирній території України.

Щодо ділянок держкордону, то в контексті протидії переміщення зброї торік у липні на Львівщині, в пункті пропуску «Краківець», що на кордоні з Польщею, прикордонний пес допоміг знайти тайники зі зброєю. Автомат та три пістолети, магазини до них були заховані під обшивкою та в панелі приладів автівки іноземця, в якого виявили ще й марихуану. Чимало небезпечних заборонених знахідок виявлено і пунктах пропуску морського сполучення. Приміром, в контейнері з автомобілем, який доставили зі США, прикордонний пес допоміг знайти гвинтівку та магазини та 80 набоїв.

Додамо, що за 12 місяців прикордонники Одеського загону в портах виявили 1,5 тис. набоїв та майже три десятки одиниць зброї у вживаних автомобілях зі США (де в більшості штатів громадяни мають право на володіння та використання зброї для особистого захисту)”, – йдеться у повідомлені. 

Нагадаємо, що співробітники Служби безпеки України в Каланчацькому районі Херсонської області поблизу Північно-Кримського каналу виявили схрон зі зброєю.