Американські супутники зробили незвичайні знімки Херсонщини

03 Травня 2020, 12:40

Південь України, представлений у таких неприродних кольорах на даному знімку, був знятий у рамках програми «Коперник» (“Copernicus”) супутником «Sentinel-2». Цей знімок був оброблений за допомогою включення ближньої інфрачервоної області спектра, внаслідок чого рослинність виглядає яскраво-червоною. Це вказує, наскільки сільське господарство є важливим для регіону. 

 

«Sentinel-2» – це місія у складі двох супутників у рамках програми «Коперник» («Copernicus»). Кожен супутник має камеру високої роздільної здатності, котра фіксує поверхню Землі у 13 спектральних діапазонах. Місія використовується загалом для відстеження змін у використанні земельних ділянок, а також для моніторингу стану рослинності.

Завдяки клімату України та орним угіддям, сільське господарство відіграє суттєву роль в економіці країни. На даному зображенні, знятому 26 липня 2019 року, строката мозаїка сільськогосподарських полів домінує у ландшафті. Основними зерновими культурами України є озимі, ярові та кукурудза.

Круглі фігури на зображенні – це приклад систем кругового зрошення, в яких обладнання обертається навколо центрального стрижня та здійснює полив посівів за допомогою розприскувачів.

Яскраво-червоний колір контрастує з темними водами Каховського водосховища на Дніпрі, що видно вгорі зображення. Канали видно як тонкі, чорні лінії, що прорізаються крізь сільськогосподарські поля, та використовуються в основному для водопостачання навколишніх фермерських угідь.

У лівій крайній частині зображення видно овальні області Олешківських пісків. Охоплюючи площу близько 160 км2, цей великий піщаний простір називають «маленькою пустелею» України. Вважається, що трав’янисті рівнини, які колись вкривали ці території, зникли сотні років тому внаслідок вівчарства, обумовивши опустелення цього району.

У правій нижній частині знімку видно барвисте мереживо солоних озер, що лежать уздовж північної межі з Кримським півостровом. Ці неглибокі заболочені затоки відомі як Сиваш (також Гниле море, кримсько-тат. Sıvaş, Çürük Deñiz, Сиваш, Чурук Денъіз). Упродовж літніх місяців більш теплі болотні води спричиняють виникнення неприємних запахів, що дало цьому регіону назву «Гниле море».

Нагадаємо, що американський дальній безпілотник, що вилетів з авіабази на Сицилії, здійснив в понеділок розвідувальний політ поблизу окупованих Росією територій України.