ЮНЕСКО констатує подальше погіршення ситуації у тимчасово окупованому Криму

09 Квітня 2020, 12:20

 Відбулася 10-а Інформаційна зустріч з питань ситуації в тимчасово окупованому Криму у сферах компетенції ЮНЕСКО. В умовах пандемії коронавірусу COVID-19 захід було проведено в режимі онлайн за інтерактивної участі держав-членів.

Про це повідомляє сайт Міністерства закордонних справ України. 

“У доповідях констатується подальше погіршення ситуації у тимчасово окупованому Криму у сферах компетенції ЮНЕСКО, наводяться конкретні факти триваючих порушень прав людини, утисків національних меншин, свободи преси, безпеки журналістів, захисту культурної спадщини, перешкод у доступі до освіти рідною мовою.

На адреси Генерального директора ЮНЕСКО та постпредств держав-членів надіслано заяву Постпреда України при ЮНЕСКО, Посла України у Франції О.Шамшура з актуалізованою інформацією щодо порушень прав людини та конвенцій ЮНЕСКО у тимчасово окупованих АРК та м.Севастополі у сферах, що стосуються мандату Організації. У заяві, зокрема, наголошується на триваючій тенденції до суттєвого погіршення ситуації на півострові та важливості активізації зусиль ЮНЕСКО із забезпечення прямого моніторингу ситуації у Криму.

У рамках Інформаційної зустрічі було також розповсюджено Спільну заяву від імені 33 країн-членів ЮНЕСКО на підтримку позиції України. У документі міститься заклик до Секретаріату ЮНЕСКО продовжити здійснення першого етапу прямого моніторингу з метою вивчення ситуації в тимчасово окупованому Криму у сферах компетенції Організації. Це сприятиме створенню належного підґрунтя для реалізації у подальшому другого етапу моніторингу безпосередньо на території тимчасово окупованого півострова. У заяві також наголошується, що при здійсненні моніторингу ситуації в Криму ЮНЕСКО має продовжувати керуватися резолюцією ГА ООН 68/262 від 27 березня 2014 р. «Територіальна цілісність України”, – йдеться у повідомлені. 

Результати Інформаційної зустрічі підтвердили збереження проблематики окупованого Криму у списку пріоритетів діяльності ЮНЕСКО та засвідчили  подальше зростання підтримки України у контексті розгляду чергового рішення Виконавчої ради ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)», запланованого на жовтень 2020 року.

Нагадаємо, що на тимчасово окупованій території АР #Крим та м. #Севастополя Російська Федерація розпочала весняний призов громадян на військову службу. Всього з території півострова планується відібрати і направити для проходження військової служби близько 3,3 тис. осіб. При цьому більшість з них відправлять за межі півострова до військових частин Південного та інших військових округів держави-окупанта.

Читати новину російською.