Північно-Кримський канал наповнено водою, та Крим її отримає лише після деокупації

04 Квітня 2020, 15:49

Фото представництво Президента в АРК

З 11 березня розпочалося наповнення каналу дніпровською водою. Станом на 3 квітня русло ПКК на території Херсонської області заповнено до робочих рівнів, забезпечено наповнення Олександрівського і Перекопського каналів, а також міжгосподарських мереж. До Криму вода почне надходити лише після деокупації. 

Про це повідомляє сторінка постійного представника Президента України у Facebook. 

“Представництво Президента в АР Крим спільно з іншими державними органами неодноразово чітко висвітлювало позицію – постачання води до тимчасово окупованої Російською Федерацією території АР Крим та м. Севастополя можливе тільки після деокупації.

Наголошуємо, що з початком окупації припинено постачання води в Крим. Відповідно до норм міжнародного права відповідальність за забезпечення життя населення на окупованій території покладається на державу-окупанта.

Україна зобов’язана захищати інтереси своїх громадян, у тому числі тих, хто вимушено проживає на тимчасово окупованій території. Проте, постачання води з підконтрольної території України призведе до послаблення тиску на державу-окупанта. Наслідком цього стане відтермінування моменту деокупації території України та продовження репресій і переслідувань наших громадян окупаційною російською владою”, – йдеться в повідомлені.

Нагадаємо, що з 2014 року УГСПЛ надає підтримку по справі вбивства кримськотатарського активіста Решата Аметова. У 2015 році Центр стратегічних справ УГСПЛ направив до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) скаргу проти України та Росії, як держави-окупанта, нарікаючи, зокрема, на відсутність ефективного розслідування по справі з боку обох держав.