ІМІ зафіксував 69 порушень свободи слова в першому кварталі. Херсонщина одна з лідерів

07 Квітня 2020, 11:18

Фото ІМІ

У першому кварталі 2020 року експерти ІМІ зафіксували в Україні 62 випадки порушень свободи слова. Переважна більшість цих порушень (43) стосувалася фізичної агресії проти журналістів.

Про це повідомляє сайт ІМІ.

“Найбільшу кількість порушень свободи слова за цей період було зафіксовано в таких категоріях:

  • перешкоджання законній журналістській діяльності – 31 (за аналогічний період минулого року було зафіксовано трохи більше перешкоджань – 33);
  • юридичний тиск – дев’ять (більше, ніж за аналогічний період минулого року, коли було зафіксовано шість випадків).

Також зафіксовано шість випадків побиття та п’ять – погроз, крім того, по чотири випадки в категоріях “доступ до публічної інформації” та “кіберзлочини”. Також зафіксовано два випадки непрямого тиску (стеження за журналістами) та один випадок пошкодження майна журналістів”, – йдеться у повідомлені.

На Херсонщині було зафіксовано одразу декілька випадкв порушення прав журналістів.

  • У Новій Каховці (Херсонщина) міськрада приховала від журналістів, куди витрачатиме гроші, прикриваючись карантином: з голосу проголосували за проведення сесій у закритому режимі й попросили всіх журналістів та присутніх залишити залу засідань.
  • У Каховці (Херсонщина) міська рада заборонила відвідувати свою адмінбудівлю журналістам, крім журналістів газет “Каховские новости” та “Каховська зоря”.
  • Також журналістів не пустили на сесію Любимівської сільської ради Херсонської області, водночас працівники сільради посилалися на усне розпорядження голови ОТГ нікого не пускати в будівлю на час карантину

З початку року в Україні зафіксовано загалом 62 випадки порушень свободи слова. З них перешкоджання – 31, юридичний тиск – дев’ять, побиття – шість, погрози – п’ять, обмеження доступу до публічної інформації та кібератаки – по чотири випадки.