25% новин у регіональних онлайн -ЗМІ стосуються коронавірусу. Дослідження ІМІ

01 Квітня 2020, 11:55

Фото ІМІ

Кожна четверта новина в регіональних онлайн-ЗМІ стосується теми пандемії коронавірусу COVID-19. Водночас у 4% новин про коронавірус містяться маніпуляції заголовками чи емоції та оціночні судження. 

Такими є результати дослідження ГО “Інститут масової інформації”, що було проведено в 10 регіонах України у березні цього року .

За результатами моніторингу, найбільше новин про пандемію та коронавірус COVID-19 було опубліковано в онлайн-медіа Харкова (34% загальної кількості новин в регіоні), Донецька (31%) і Львова (30%). Найменше таких новин опублікували в онлайн-медіа Одеси та Херсона (по 15%).

Найбільше про коронавірус та пов’язані з цією хворобою події в нашому регіоні писав сайт “Херсонці”. Тут було опубліковано 22% таких новин. Найменше присвятили уваги цій темі в редакції сайту Херсонщина за день – всього 5% новин.

Водночас 4% новин про пандемію та коронавірус COVID-19 містили маніпуляції. Так, в 1% новин заголовок не збігався з текстом новини. Найбільше таких новин було опубліковано в онлайн-медіа Львова (1,5% загальної кількості новин про коронавірус у регіоні), Волині та Полтави (по 1,3%). Оціночні судження в новинах про пандемію та коронавірус COVID-19 були зафіксовані в 3% новин. Найбільше таких новин опублікували онлайн-медіа Дніпра (5,8% загальної кількості новин про коронавірус у регіоні), Донецька (4%), Харкова і Львова (по 3,3% новин).

Так, наприклад, сайт  Херсон онлайн опублікував три новини, в яких ми зафіксували оціночні судження та інші порушення стандартів.

Найкращим прикладом стала новина «Херсонский депутат мог привезти в Херсон коронавирус?». Цей передрук з напіванонімного сайту починається зі слів, що депутат МОЖЕ виявитися носієм вірусу. Автори пишуть, що депутат повернувся із Франції і Італії. Хоча у якості доказу наводять якесь відео, де взагалі важко зрозуміти, де воно зняте.

До речі, пізніше цей сайт надрукував інформацію, що дружина депутата Володимира Сальдо з підозрою на коронавірус лежить у херсонській лікарні, але сам депутат спростував ці твердження і повідомив, що вона живе у Франції і до Херсона повертатися поки не планує.

Що стосується джерел інформації, то, за даними дослідження, найчастіше в новинах про коронавірус використовували інші (українські та регіональні) ЗМІ (26% загальної кількості джерел в новинах про коронавірус), посадових осіб (15%), пресслужби (12%). Офіційні сайти становили 11% джерел, використаних у новинах про коронавірус, власна робота журналістів – 10%, соцмережі / месенджери – 8%, при тому що сторінки офіційних осіб або установ у соціальних мережах додатково були використані в 6% новин про пандемію та коронавірус COVID-19. Також іноземні ЗМІ становили 7%, інші джерела – 2% загальної кількості джерел, використаних у новинах про коронавірус.

Новини, у яких узагалі були відсутні джерела інформації, становили 2%. Найбільше публікацій без джерел було зафіксовано в стрічках онлайн-ЗМІ Дніпра (5% загальної кількості джерел у новинах про коронавірус).

 

Для моніторинку ЗМІ в Херсоні було обрано такі ресурси – “ХерсонОНлайн”, 0552.ua, “Любимый Херсон”, “Херсонщина за день”, “Херсонці”.