З 1 липня будь-який виборець зможе змінити свою виборчу адресу

16 Березня 2020, 12:51

Фото IPC-Херсон

З 1 липня 2020 року вступають в силу революційні нововведення: змінюються підходи у ставленні до виборців. Відтепер їх не будуть вважати політичними кріпаками. А штамп в паспорті не буде вирішальним при визначенні місця для голосування виборця.

Про це під час прес-конференції кореспондентам IPC-Херсон розповів голова обласної організації Комітета виборців України Дементій Білий.

“З 1 липня будь-який виборець зможе змінити свою виборчу адресу. Для цього треба подати мотивовану заяву до державного реєстру виборців.

Саме зараз ЦВК проводить публічне обговорення Порядку зміни виборчої адреси. Обговорення триває до 20 березня

Справа в тім, що лібералізація підходів у ставленні до виборчої адреси може теоретично привести до появи ганебного явища так званого “виборчого туризму” (насправді, якщо правильно все обставити, то ніт).

Й ЦВК пропонує публічно обговорити ці підходи. Вони запропонували кілька запобіжників.

Найголовніші з них такі:
Обмеження у часі для можливості зміни виборчої адреси (лише до початку виборчого процесу й, якщо адресу змінив, то після цього наступає обмеження на повторну зміну на 180 днів).
Й відділ реєстру за бажанням може перевірити обгрунтованість запропонованої зміни.

Заяву можна подавати як особисто, так й через уповноваженого представника, так й – важливо – онлайн. Останнє мені подобається”, – розповів Білий.

Таким чином, за словами Білого,  ми йдемо по шляху перетворення виборців на вільних людей, які тепер не будуть прив’язані штампом у паспорті до якогось місця голосування. Й напередодні початку виборчого процесу тепер ми зможемо подбати про зміни виборчих адрес.

Нагадаємо, що місцеві вибори, що пройдуть восени, з великою вірогідістю не відбудуться на територіях ОРДЛО. Причиною цього є як технічна не готовність цих регіонів до демократичних виборів за українським законодавством, так і не бажання лідерів самих ДНР\ЛНР проводити плебісцит. Подробиці за посиланням.