ТОП-5 найбільших пандемій в історії людства

12 Березня 2020, 12:25

Фото IPC-Херсон

Всесвітня організація охорони здоров’я 11 березня оголосила ситуацію, що склалась з розповсюдженням так званого “коронавірусу”, наближеною до пандемії. На даний момент кількість інфікованих COVID-19 налічує кількадесят тисяч осіб, а смертність хворих перебуває на рівні — 3.4%.

Та були в історії людства захворювання, що вбивали наших предків десятками мільйонів. Звісно, додатковим фактором тут можна назвати недосконалу медичну систему та відсутність культури гігієни в сучасному її розумінні, та все ж протягом століть населення Землі зустрічалось з хворобами, що були значно страшнішими за коронавірус. Про них ми й розповімо в нашому незвичному ТОПі найбільших пандемій в історії.

5 місце — ТИФ

Тиф  збірна назва деяких інфекційних захворювань, що супроводжуються порушеннями психіки на тлі високої лихоманки та інтоксикації. Найбільш відомі: висипний тиф, черевний тиф і поворотний тиф.
У 430-427 роках до н. е., під час Пелопоннеської війни, спалахнула епідемія, упродовж якої загинула чверть афінської армії та чверть населення. Хвороба фатально послабила домінування Афін і увійшла в історичні джерела як «чума Фукідіда». Інфекційний агент епідемії не був відомий точно до 2006 року, поки аналіз зубів, знайдених в розкопках братської могили під Афінським акрополем, не показав наявність бактерій тифу.
Під час Першої світової війни спалахували масштабні епідемії висипного тифу. Наприклад, в Росії та Польщі на висипний тиф перехворіло близько 30 млн осіб, з них 3,5 млн померло.

4 місце — ХОЛЕРА

Холера довгий час була локальним захворюванням, але в 19 столітті стала однією з найбільш широко поширених і смертельно небезпечних хвороб, що забрала десятки мільйонів життів.

Перша пандемія відноситься до 1816-1826 років і розпочалась вона в Бенгалії, а до 1820 року поширилася і по всій Індії. Загинуло 10 000 британських військовослужбовців та незліченна кількість індійців . Перед тим, як відступити, пандемія поширилася на Китай, Індонезію (тільки на острові Ява жертвами епідемії стали близько 100 000 осіб) та Каспійське море. Кількість смертей на півострові Індостан між 1817 і 1860 роками оцінюється в понад 15 мільйонів. Ще 23 мільйони померли між 1865 і 1917 роками. У Росії кількість смертей за цей період перевищила 2 мільйони.
Всього з початку XIX століття вчені нарахували 7 пандемій холери. Останнє масове зараження зафіксовано у 1966 році.

3 місце — ЧОРНА ОСПА

Була широко поширена по всій земній кулі, смертність серед хворих досягала 40%.
Раніше вважалося, що натуральна віспа відома людству з найдавніших часів. Різні джерела відносили її першу появу чи то до Африки (Єгипет, 3730-3710 рр. до н. е.), чи то до Азії (стародавній Китай, 3000 р. до н. е.). Однак, згідно з генетичними дослідженнями, вірус натуральної віспи людини близький вірусу віспи верблюжої, через що зараз передбачається, що до людини він перейшов від верблюдів в близькосхідному регіоні на початку нашої ери.
До 1927 року в СРСР і на Європейському континенті натуральну віспу вдалося повністю взяти під контроль. На сьогодні натуральна віспа в усьому світі вважається ліквідованою. Проте, вірус натуральної віспи зберігається в лабораторіях США і колишнього СРСР.  У XX столітті вірус забрав життя від 300 до 500 мільйонів чоловік

2 місце — ГРИП – ІСПАНКА

Іспанський грип або «іспанка» був, скоріш за все, наймасовішою пандемією грипу за всю історію людства в абсолютних цифрах як по кількості тих, що заразилися, так і померлих. У 1918-1919 роках (18 місяців) в усьому світі іспанкою було заражено близько 550 мільйонів  чоловік , або 29,5% населення планети.
Померло приблизно 50-100 млн осіб або 2,7-5,3% населення Землі, що дозволяє вважати цю епідемію однією з найбільш масштабних катастроф в історії людства. Таким чином, летальність серед заражених склала 10-20%. Епідемія почалася в останні місяці Першої світової війни й швидко обійшла цей найбільший на той момент збройний конфлікт за масштабом жертв. Вважається, що розвитку пандемії сприяв тягар війни — антисанітарія, погане харчування, скупченість військових таборів і таборів біженців.

1 місце — ЧУМА 

В історії відомі три колосальні пандемії чуми. Як тільки чума – хвороба, спочатку властива пустельним і степовим гризунам, знайшла дорогу до людей — вона почала лютувати з жорстокістю, якого ще не знала історія людства. Дійсно, якщо при епідеміях натуральної віспи, холери, висипного тифу, іспанського грипу — гинуло, за рідкісними винятками, не більше 30% хворих, то захворювання чумою означало вірну смерть. Хворий неминуче вмирав через кілька днів, тому жах епідемій чуми затьмарював жах всіх воєн.
Смертність при бубонній формі чуми досягала 95%, при легеневій — 98-99%.

Відомі пандемії чуми, що забрали мільйони життів, залишили глибокий слід в історії людства:

Чума Юстиніана (541-700 роки) — почалася в Єгипті та охопила територію всього цивілізованого світу того часу. Загинуло близько 100 мільйонів осіб, Візантія втратила приблизно половину населення.

Чорна смерть — нищівна пандемія 1346-1353 років, що почалася в Східному Китаї й пройшла по всій Європі в середині XIV століття. За влучним зауваженням Г. Гезер (1867), «чорна смерть», якщо й ухилялася від звичайної картини чуми, то це лише тому, що вона поєднувала в собі всі ті явища, які були порізно в окремих чумних епідеміях . Загинуло до 34 млн. осіб (третина населення Європи).

Третя пандемія — якщо перша і друга пандемії нагадували лісову пожежу, яка розгоралась на величезній території протягом 5 років, то усвідомлення третьої пандемії прийшло не відразу: до початку офіційного визнання третьої пандемії вказівки на епідемії чуми в гірських долинах Юньнаня надходили до Європи вже понад 50 років, і офіційним початком пандемії вважається одна з епідемій в Кантоні, періодично пандемії спалахують там з 1850 року. За 10 років пандемії (1894-1904) чума особливо лютувала в Китаї та Індії (лише в Індії загинуло 6 мільйонів осіб).

Тож, як ми бачимо, у порівнянні зі своїми “старшими братами”, сучасний коронавірус виглядає тимчасовою нежиттю. Та будь-яка хвороба залишається хворобою. Редакція радить дослухатися до порад ВООЗ, адже в наш час більшість проблем зі здоров’ям можна вирішити просто зайвий раз помивши руки.