В Херсоні відзначили день народження Степана Бандери

02 Січня 2020, 14:43

Кілька десятків херсонців зібрались ввечері 1 го січня або разом відзначити день народження очільника українського національно-визвольного руху Степана Бандери. Аналогічні акції відбулися в багатьох містах України, та організатори херсонського дійства наголошують — подібні зібрання в регіоні, що межує з територією окупованого Криму є надважливими.
“Фігура Степана Бандери є знаковою для української історії ХХ ст. Загалом, саме завдяки йому почалося формування сучасної української нації, адже саме Бандера був одним з перших в новітній історії, хто наголосив, що українці — то не поляки та не московити, а окремий, самобутній етнос. Символічно й те, що хоча з дня його народження пройшло вже понад сто років, вороги української державності й досі вбачають в ньому загрозу для своєї антинаціональної діяльності. Бандерою лякають, розповсюджуючи про нього брехливу інформацію, йому приписують злочини, скоєні радянськими катами та звинувачують у пособництві нацистській Німеччині. Це означає тільки одне — Бандера й на свій 111-й день народження небезпечний для ворогів України!” – розповіла кореспондентам IPC-Херсон лідерка місцевої Самооборони Інна Усачева.

Степан Бандера народився 1-го січня 1909 року в селі Старий Угнів, що на Івано-Франківщині. З дитинства був членом українських націоналістичних рухів. Під час Другої світової війни у статусі провідника однієї з частин ОУН-УПА вів боротьбу як проти радянського панування, так і проти нацистської окупації. Метою ОУН Бандери було саме встановлення незалежної української держави, через що радянська пропаганда звинувачувала його у співпраці з гітлерівцями.