Мор риби на Херсонщині стався з природних причин

04 Січня 2020, 13:59

Вплив антропогенного фактора на масову загибель водних ресурсів в Херсонській області повністю виключено. Про це кореспондентам IPC-Херсон розповів заступник голови ХОДА Вадим Чабан. Як зазначив Чабан, мор риби на початку листопада стався виключно через природні фактори та інші версії інциденту не розглядаються.
“Вчені, разом з представниками ДСНС, в середині листопада провели аналіз ситуації з мором риби в районі села Рибальче, Голопристанського району. Були відібрані проби води та ґрунту, а також проведення дослідження дна за допомогою аквалангістів. Дослідження проводились на предмет фізичної діяльності людини, що могла спричинити задуху риби. Таких фактів не виявлено. Комісія прийшла до висновку, що причиною смерті риби стала відсутність кисню у воді. У свою чергу до цього призвело збільшення кількості аміаку та сірководню в мулі на дні з природних причин.”- розповів Чабан.
Нагадаємо, що на початку листопада минулого року в Херсонській області було зафіксовано масовий мор риби. За підрахунками вчених тоді загинуло понад два мільйони її особин. Спеціальною комісією розглядалось одразу декілька можливих факторів, що могли спричинити це явище. Серед них і незаконний видобуток піску в дельті Дніпра.