В сучасному світі лише 2 причини для офіційного проголошення війни — адвокат УГСПЛ

15 Грудня 2019, 15:16

Згідно з сучасним міжнародним правом, країна може оголосити війну іншій країні тільки у двох випадках — для захисту власної території та у разі рішення Ради Безпеки ООН на проведення миротворчої операції. Про це кореспондентам IPC – Херсон розповів адвокат Української Гельсинської спілки Максим Тимошко.
“Така система була введена після Другої світової війни для унеможливлення подальших глобальних військових конфліктів. Також оголошення війни вказує на те, що бойові дії будуть відбуватися за відповідними “правилами”, наприклад Женевською конвенцією. Якщо ж сторона конфлікту оголошує війну не для самозахисту та не за резолюцією Радбезу ООН — вона може визнатися агресором та її дії можуть бути визнані злочинними.” – наголосив Тимочко.
Та, за словами адвоката УГСПЛ, країни мілітаристи знайшли вихід з цієї правової пастки — вони просто офіційно не оголошують війну. Він вказує на те, що  збройних конфліктів після Другої світової, які б офіційно носили статус “війна” обмаль, адже в такому разі країни-агресори можуть уникнути відповідальності за свої воєнні злочини.