У Херсоні СБУ викрила масштабну схему ухилення від сплати податків.

12 Грудня 2019, 15:51

У межах протидії тінізації економіки Служба безпеки України виявила та припинила функціонування багатомільйонної схеми ухилення від сплати податків, яка протягом року діяла у Херсоні. Про це на своїй сторінці повідомила Служба безпеки України.

Оперативники СБУ встановили, що комерційна структура, яка займається експортом сільськогосподарської продукції, організувала протиправний механізм мінімізації платежів до держбюджету. Оборудки зловмисники проводили у два етапи.

Спочатку у місцевих представників реального сектору економіки ділки закуповували за готівку гуртові партії сільгосппродукції. Після цього продукцію експортували до інших країн за підробленими документами про походження і заниженою вартістю. Прибутки від реалізації товару за кордоном накопичувалися на рахунках афілійованих із ділками фірм-нерезидентів. Лише протягом 2019 року зловмисники провели експортних операцій на суму понад мільярд гривень. Наразі точна сума завданих державному бюджету збитків встановлюється. Під час обшуків за адресами фірм-учасників оборудки, місцями проживання фігурантів справи, а також на території Херсонського морського торговельного порту було вилучено документацію, комп’ютерну техніку та чорнову бухгалтерію, що підтверджують протиправну діяльність.

У межах кримінального провадження, відкритого за ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 4 ст. 358 (підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України, тривають слідчі дії. Встановлюється причетність посадових осіб контролюючих органів до протиправної схеми. Заходи із викриття проводилися Головним управлінням контррозвідувального захисту економіки держави СБ України спільно зі слідчими Нацполіції під процесуальним керівництвом прокуратури Київської області.

Зернову компанію, у якої, судячи з фотографії опублікованих Службою безпеки, відбувались обшуки, пов’язують з головою Херсонської обласної ради Владиславом Мангером. Зокрема видання МОСТ” повідомляє, що частками компанії “Екозерно” володіють колишня дружина Мангера та його адвокат   Дмитро Ільченко. Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань цю інформацію підтверджує.