Замор риби у Рибальчому: науковці знову відібрали проби води

10 Листопада 2019, 09:49

Науковці продовжують досліджувати та встановлювати причину масової гибелі рибних ресурсів поблизу села Рибальче. Наразі встановлено, що саме перевищення вмісту аміаку у воді стало причиною мору водних ресурсів в Дніпро-Бузькому лимані, повідомляє «ІРС-Херсон».

“В ході попередніх досліджень з відбору гідрохімічних проб були встановленні високі показники по сірководню та аміаку та дуже низька концентрація кисню. Ми робимо таке заключення, що можливо в наслідок падіння води …і в наслідок асфіксії риба загинула”, – повідомив під час обстеження водолазами дна акваторії та по периметру кар’єру Херсонського морського торговельного порту поблизу Рибальчого Павло Кутіщев, завідувач кафеди водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ.

Найвірогідніше, кажуть в обласній адміністрації, ситуацію могли спровокувати низка природних чинників, бо на Херсонщині аномально тепла осінь, що могло викликати цвітіння водорості, які й поглинули весь кисень. Проте не виключається й роль людського фактора – поруч знаходиться піщаний кар’єр, діяльність якого могла спричинити викиди аміаку.

Нагадаємо, масовий мор стався 3 листопада в Дніпрі неподалік піщаного кар’єру Херсонського морського торговельного порту у Голопристанському районі.  Збитки скалали більше півмільярда гривень – близько 582 млн грн. У ОДА розглядали три версії, що могли спричинити надзвичайну подію.