У Херсоні грабують рештки бавовняного комбінату (фото)

27 Листопада 2019, 11:43

Фото Костянтина Риженка

У Херсоні грабують рештки колишнього промислового гіганта – Херсонського бавовняного комбінату.

Херсонський журналіст Костянтин Риженко опублікував фото, зроблене з дрону над територією комбінату, повідомляє “ІРС-Херсон”.

«Вивезли все, сходові прольоти, бетонні блоки, балки, палі і тд … Загалом все, що можна було продати. Але як вже було сказано вище – це було раніше. А сьогодні у нас нова історія, ми пиляємо то, що не допилили.

Якісь спритні стерв’ятники нишком пригнали туди трактор і навантажувач і почали викопувати із землі комунікації, мідні кабелі, труби, алюміній, ви уявляєте які потужності там були? Там метр кабелю майже 100 кг важить. А їх там до сих пір під землею кілометри.

Мало того, ті ж ділки почали збирати білу силікатну цеглу, арматуру, перекриття, все те, що не встигли докрасти і розкрадають на сьогоднішній день. Прямо зараз.

Я місяці тому «літав» там, над ТЕЦ і цього не було», – зазначив Риженко.

Свої перші метри тканини гігант текстильної промисловості Європи – Херсонський Бавовняний комбінат – випустив в далекому 1955 році. Свого часу він займав 5 місце в світі за обсягами виробництва; більше 20% всієї ткацької продукції Радянського Союзу; близько 23 000 працюючих.

Свого часу комбінат освоїв випуск 33 видів тканин, виробляв 220 мільйонів погонних метрів полотна. У 90-х ХБК почав занепадати, виробництво згасало поступово. У 2012-2013 роках комбінат пережив пік кризи свого існування: були вивезені ткацькі верстати з метою продажу для погашення заборгованості із зарплати перед працівниками.

У 2013 році під час робіт з різання металу на даху фабрики № 1 непрацюючого бавовняного комбінату сталася пожежа.

З 2012 р в будівлі фабрики № 3 розміщений торгово-розважальний центр “Фабрика”.

Тривалий час комбінат перебував в процедурі санації. Власником комбінату є Фонд держмайна.