Пересувні глушилки українського слова

23 Листопада 2019, 10:49

Мобільний телерадіомовний комплекс НПО «СвязьПроект» в окупованому Криму Фото: investigator.org.ua

Те, що Росія глушить український телерадіосигнал на окупованих територіях – не є таємницею. Цікаво, яке обладнання і звідки вона для цього залучає. До Центру журналістських розслідувань передали фото, зроблені в окупованому Криму, в безпосередній близькості до адмінмежі з Херсонською областю. На них два розфарбовані у камуфляж КамАЗи з кузовами-КУНГами. Над машинами – антени-щогли та «тарілки» супутникового зв’язку. Номери машин – цивільні. Принаймні один номер чітко видно: в216вв, код регіону 777 – тобто, Москва. На корпусі однієї з машин видно напис «Телерадиосеть России».

 

Звідки це диво ворожої техніки? Пошук в інтернеті привів до сторінки російського НПО «СвязьПроект» – на ній немає дати, але пошуковик Google датує її січнем 2014 року.

На сторінці – фото знайомих машин, але вже не в Криму, а на фоні Останкінської телевежі в Москві. Навіть номери співпадають. Окрім фото – ще й опис: для чого ці машини і для кого.

Отже, НПО «СвязьПроект», яке спеціалізується на супутниковому зв’язку та обладнанні для цифрового телебачення, виготовило для Федерального державного унітарного підприємства «Российская телевизионная и радиовещательная сеть» експериментальний  мобільний телерадіомовний комплекс.

На фото з цієї сторінки – три КамАЗи з КУНГами, над якими стирчать щогли телерадіоантен та «тарілки» супутникового зв’язку.

Якщо вірити повідомленню НПО «СвязьПроект», комплекс спеціально розроблений для забезпечення подачі сигналу в разі виходу з ладу об’єктів мережі мовлення або на період ремонту компонентів цієї мережі.

Мобільний комплекс, пишуть його автори, може також виконувати й інші завдання, наприклад, забезпечувати тимчасове цифрове телевізійне мовлення під час проведення «спеціальних заходів» – зокрема, Олімпійських ігор, до яких на момент публікації повідомлення готувалася РФ. Правда, незрозуміло, нащо автомобілі для висвітлення Олімпіади розфарбовувати у камуфляж.

Мобільний комплекс НПО «СвязьПроект» в окупованому Криму Фото: investigator.org.ua

Комплекс оснащений:

– супутниковим приймальним та приймально-передавальним обладнанням VSAT;
– телевізійним передавальним пристроєм;
– радіомовним передавальним пристроєм;
– антенно-щогловим пристроєм;
– антенно-фідерним пристроєм ефірного мовлення;
– антенно-фідерним пристроєм ГЛОНАСС/GPS;
– апаратурою контролю і управління;
– апаратурою службової радіозв’язку;
– транспортною базою з системами електроживлення і життєзабезпечення;
– комплектом ЗІП.

Щоправда, наступного дня вигляд сторінки змінився – з неї зникло одне фото, те саме, на якому видно номер КамАЗу у синьому кольорі. Він повністю співпадає з тим номером, який видно на такому саме КамАЗі з кримських фото: в216вв, код регіону 777

Але запізно – фото вже збережено.

Мобільний телерадіомовний комплекс НПО «Связьпроект» Скріншот: nposp.ru

Отже, в Криму працюють мобільні телерадіомовні комплекси ФГУП «Российская телевизионная и радиовещательная сеть», які, зважаючи на пропагандистську функцію російського телебачення, мимоволі викликають асоціації з пересувними випромінювачами з книги братів Стругацьких «Населений острів».

Та чи можуть вони використовуватися не лише для передачі власного сигналу, а й для глушіння українського мовлення на окупованій території?

Із цим запитанням ми звернулися до  члена Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Сергія Костинського.

«Це питання, звичайно, до наших спецслужб, які мають слідкувати за такими речами. На мій погляд, ці комплекси використовуються для тимчасового вирішення локальних завдань. Для стаціонарного довготривалого глушіння окупаційна влада Криму побудувала щоглу в Солоному Озері, будує під Перекопом, і встановлює передавачі в окремих населених пунктах», – сказав Костинський.

Член Нацради з ТБ і РМ Сергій Костинский Фото: investigator.org.ua

Більш докладно про можливість застосування  мобільного телерадіомовного комплексу для глушіння телерадіосигналу розповів радник Сергія Костинського, експерт з телерадіомовлення Валерій Юрченко:

«Що таке передача сигналу? Це передавач, який випромінює сигнал. А що таке глушіння сигналу? Це той самий передавач, який працює на частоті, яку треба заглушити. Якщо два сигнали з двох передавачів на одній частоті, як то кажуть, випрямити, то вони один одного заглушать. Я не знаю, які там конкретно потужності передавачів, але не більше одного кіловатту. В тому комплексі є штатна антенна – це типова антена висотою 30 метрів – сама щогла, а в ній вже розміщується власне антена телевізійна чи радіо FM. Враховуючи потужність передавача і висоту антени, зона дії такої станції для мовлення  – приблизно 5-10 кілометрів, і для глушіння приблизно так само. Сигнал української радіостанції вони цим комплексом можуть заглушити, наприклад, в якомусь населеному пункті в межах цього радіусу. Але для того, щоб заглушити сигнал на всьому півострові, таких мобільних комплексів потрібно кілька сотен», – повідомив Юрченко.

Мобільний комплекс НПО «СвязьПроект» в окупованому Криму Фото: investigator.org.ua

Для повного глушіння окупанти використовують стаціонарні вежі, пояснює він.

«Вони побудували в Солоному Озері таку саму вежу, поставили там глушилки і спрямували антени так само на Сімферополь, як і наші антени. У такий спосіб можна заглушити весь сигнал з Чонгару».

Надбудова вежі чи збільшення потужності сигналу не подолає глушіння – бо на глушилки достатньо подати менш потужний сигнал, щоб він вже створював завади українському мовленню, пояснює Валерій Юрченко.

За його словами, ці мобільні комплекси здатні заглушити будь-який сигнал – аналогове чи цифрове телебачення, FM-радіо – все, що транслює на окуповану територію вежа на Чонгарі, окрім середніх хвиль.

«Для мовлення на середніх хвилях потрібні достатньо громіздкі антени – висотою 100-120 метрів. Для глушіння треба мати таку ж антену. Тому мобільних глушилок на середніх хвилях не може бути. Тому середні хвилі – це єдине, що більш-менш захищене», – каже експерт.

Втім, за даними наших джерел в окупованому Криму, й на середніх хвилях росіяни запускають свої радіостанції чи «білий шум» для глушіння українського сигналу.

Отже, Росія для того, аби окупований півострів не чув українського слова, застосовує усі потужності – як стаціонарні, так і мобільні. І це означає, що, попри декларовану окупантами «загальну проросійську єдність» населення Криму – вони бояться. Тому й закладають усі щілини – аби правдива інформація не дісталася тих, хто її так потребує.