На Херсонщині незаконно видобували ропу для содового завода Фірташа в окупованому Криму

29 Листопада 2019, 11:24

Фото пресслужби Прокуратури АР Крим

Прокуратура АРК спільно з управлінням Нацполіціі по Криму і Севастополю і співробітниками СБУ припинили незаконний видобуток корисних копалин компанією ТОВ «Геомоніторинг» для підприємства «Кримський содовий завод», яке належить українському олігарху Дмитру Фірташу.

Як повідомила прес-служба прокуратури АРК, 27 листопада ряд санкціонованих обшуків в офісі київського підприємства, а також на гідротехнічній споруді, яка знаходиться біля адмінмежі з тимчасово окупованою територією АР Крим.

«Слідством встановлено, що підприємство, яке знаходяться на території міста Києва сприяло кримському содовому заводу у незаконному видобутку корисних копалин загальнодержавного значення. Сприяння полягало у забезпеченні роботи вищевказаної гідротехнічної споруди, на якій працювали 6 промислових насосів та перекачували «кондиційну рапу» з Центральної до Західної частини озера Сиваш для содового заводу», – йдеться в повідомленні відомства.

У прокуратурі зазначили, внаслідок зазначених дій, завод незаконно без отримання відповідних дозволів від Держгеонадра, видобував рапу, яка використовувалася для виготовлення продукції. У ході обшуків виявлено та вилучено значну кількість документів, які підтверджують незаконну діяльність підприємства.

Нагадаємо,

  • У жовтні 2017 року ПАТ «Кримський содовий завод», що належить українському бізнесменові Дмитру Фірташу, заявив про рейдерську атаку «невстановленими особами з Москви і Криму».
  • Продукція «Кримського содового заводу» незаконно експортується через закриті порти з території окупованого Криму.
  • В жовтні 2018 року на той час представник президента України в АРК Борис Бабін повідомив, що на підконтрольному Україні березі озера Сиваш працює насосна станція, що забезпечує водою соляний промисел ПАТ «Кримський содовий завод» та ПАТ «Бром» у Красноперекопську на окупованій території Кримського півострова.
  • Для роботи хімічних підприємств північного Криму ПАТ «Кримський содовий завод» та ПАТ «Бром» необхідна збагачена мінералами вода озера Сиваш.
  • ТОВ “Геомоніторинг” зареєстроване у Києві, його засновниками і бенефіціарами у державному реєстрі вказані  Раїса Розум та Ігор Цакун.