Диверсія чи природне явище? У Херсонській ОДА озвучили версії загибелі майже 2 мільйонів рибин

06 Листопада 2019, 13:19

Фото: Facebook Юрій Гусєв

У Херсонській ОДА на засіданні регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій озвучили основні версії загибелі майже 2 мільйонів рибин.

Розглядається три причини, повідомляє «ІРС-Херсон».

Це збільшення рівня сірководню та аномально висока концентрація аміаку у воді, робота кар’єру Херсонського морського торговельного порту або викид пестицидів внаслідок диверсії.

На засіданні думки фахівців розділилися: на думку одних, риба задушилася внаслідок перевищення рівня сірководню, що стався з поки невідомих причин, на думку інших – через аномально високу концентрацію аміаку.

Завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури Херсонського державного аграрного університету, кандидат біологічних наук Павло Кутіщев більш схильний до припущення, що мор риби є наслідком сукупності природних факторів. Висока концентрація у воді планктонних мікроскопічних водоростей, низька концентрація кисню, підвищений вміст сірководню та аномально висока концентрація аміаку у воді могли стати причиною гибелі риб, вважає науковець.

«Пахло не сірководнем, а аміаком. Він спричинив задуху риби – тих видів, які вразливі саме до аміаку. Він вивільняється при розкладанні білків тваринного або рослинного походження. Разом із низьким рівнем кисню, підвищенням температури водойми, цвітінням води та це спрацювало на прискорення дії токсичних речовин», – зазначив фахівець.

Дослідники констатують, подібної надзвичайної ситуації, що сталася на Херсонщині, не бачили протягом двох десятиліть.

Результатів лабораторних досліджень на вміст пестицидів у середовищі, де стався масовий мор риби, як зазначили фахівці, ще необхідно чекати декілька днів.

«Одна із версій – це може бути викид пестицидів. У тому числі диверсія. Порушена кримінальна справа, розслідування веде Національна поліція. Я попросив, щоб всі хто має додаткову інформацію, або можливо був свідком якихось подій, які можуть допомогти в розслідуванні цієї справи, надавати цю інформацію у поліцію і до робочої групи, яка створена за результатами засідання комісії», – повідомив журналістам голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв.

Нагадаємо, масовий мор стався 3 листопада в Дніпрі неподалік піщаного кар’єру Херсонського морського торговельного порту у Голопристанському районі.  Збитки скалали більше півмільярда гривень – близько 582 млн грн.