Дві ОТГ на Херсонщині сформуються за принципом “один район — одна громада”

21 Листопада 2019, 13:03

За новим перспективним планом проведення реформи децентралізації в Херсонській області, два райони фактично збережуть свої межі, та перетворяться на величезні ОТГ. Про це нашим кореспондентам розповіла Оксана Сілюкова, директорка Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування.

За таким принципом повинні були об’єднатися до 5 районів області. Наразі їх залишилось тільки 2 — це Генічеський та Верхньорогачинський райони. Це віддалені або прикордонні з Кримом райони, в яких й досі не створено жодної громади. Об’єднання ж за принципом “один район — одна громада” має право на життя, та, на мою думку, не покращує ситуацію з доступом мешканців до отримання адміністративних послуг”.

Так, за словами пані Оксани, В Генічеському районі є села, відстань від яких до центру майже 90 км. Це специфіка Півдня України, адже цей регіон має здебільшого аграрну орієнтацію та знаходиться в степовій зоні. Тож об’єднання Генічеського району в одну велику ОТГ не спростить мешканцям віддалених сіл доступу до адміністративних послуг, що суперечить самим засадам реформи децентралізації.