Суд у Херсоні передав арештований танкер MRIYA в управління АРМА

08 Жовтня 2019, 09:04

Танкер MRIYA у Херсонському морському порту (нафтогавань) Фото: прокуратура АРК

Херсонський міський суд задовольнив клопотання правоохоронців АРК про передачу арештованого танкера MRIYA (раніше VILGA) в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (Агентство по розшуку і менеджменту активів, АРМА).

Про це повідомляє на своєму Telegram-каналі прокуратура АРК, передає “ІРС-Херсон”.

«7 жовтня 2019 року Херсонський міський суд задовольнив клопотання правоохоронних органів автономії про передачу арештованого судна VILGA (зараз MRIYA) Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА)», – йдеться в повідомленні.

Як повідомлялось, 9 вересня Херсонський міський суд залишив без задоволення клопотання Головного управління СБУ в АРК про передачу арештованого танкера MRIYA в управління АРМА.

Нагадаємо:

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці провели обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA. 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду. 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • 19 серпня Апеляційний суд Херсонської області скасував рішення Херсонського міськсуду й заарештував судно MRIYA. 20 серпня співробітники СБУ та Держприкордонслужби України під процесуальним керівництвом прокуратури АРК виконали рішення Апеляційного суду Херсонської області про арешт танкера MRIYA.
  • 23 серпня Танкер MRIYA доставлено до причалу ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» в Херсоні.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».