Про перспективи створення Херсонської ОТГ

15 Жовтня 2019, 08:15

Про перспективу створення Херсонської ОТГ на базі міста обласного значення «ІРС-Херсон» розповів Леонід Жовтило, радник з питань децентралізації Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування.

«На сьогоднішній день складна ситуація, тому що Херсонська міська рада практично не проявляє ніякої зацікавленості до створення об’єднаних територіальних громад. Хоча є населені пункти, наприклад, те ж Садово – Садівська сільська рада – яка три місяці назад висловлювала бажання приєднатися до Херсона і були на сесіях, але до цих пір не знаходять «фідбеку» від Херсонської міської ради про те, що вони готові створити об’єднану громаду і приєднатися», – зазначає експерт.

За словами Леоніда Жовтило, сільські ради, які за перспективним планом мали приєднатися до Херсона, йдуть від центру, створюючи свої громади.

«В Україні піднімається питання створення агломерацій на базі великих міст. Місто може стати тією якірною точкою, яке буде підтягувати та розвивати сільські територіальні громади. Але від міста інформації немає, сілські ради не відчувають діалогу і починають формувати свої об’єднані громади, що в подальшому може негативно вплинути на них і на саму ситуацію взаємовідносин з містом», – вважає радник з питань децентралізації Херсонського центру розвитку місцевого самоврядування.

Нагадаємо, у Білозерському районі Херсонщини ініціюють створення Дар’ївської ОТГ з 5 сільських рад.