Справа танкера «MRIYA»: представники власника судна клопочуть перед судом про скасування арешту

21 Жовтня 2019, 17:02

21 жовтня у Херсонському міському суді під час розгляду клопотання адвоката представника власника судна компанії «Felina Development LP»  про скасування арешту танкеру «MRIYA» сторона обвинувачення заявила про відвід у справі слідчого судді Ярослава Мусулевського.

Про це повідомляє кореспондент Центру журналістських розслідувань та “ІРС-Херсон”.

Згідно з позицією сторони обвинувачення, розгляд клопотання сторони захисту вже не підсудне Херсонському міському суду, а подальший розгляд справи танкера «MRIYA» має здійснюватися у Києві.

«Вказане судно є речовим доказом за епізодом вчинення кримінального порушення паном Нікітенком, який на той час був капітаном вказаного судна «MRIYA», що послугувало підставою для повідомлення йому підозри про вчинення злочину. Постановою прокурора – процесуального керівника у вказаному кримінальному провадженні прийнято рішення про виділення кримінального провадження стосовно Нікіткенка в інше. На даний час кримінальне провадження стосовно речового доказу  судна «MRIYA» та капітана знаходиться у віданні підрозділу, який дислокований у місті Києві. Згідно з КПК, клопотання щодо здійснення заходів по забезпеченню кримінального провадження мають проводитись за місцем дислокації органу досудового розслідування», – мотивував клопотання про відвід Андрій Просняк, начальник слідчого відділу ГУ СБУ в АРК.

У свою чергу, сторона захисту вважає, що розгляд справи затягується навмисно, адже наразі суд мав розглянути питання про зняття арешту з танкера.

«Ми зібрали вагомі докази того, що новий власник та команда судна не мають жодного відношення до заходу у закриті порти Криму у 2015 році. Такі фіктивні способи затягування суду лише відтермінують скасування арешту «MRIYA», – заявив адвокат Дмитро Никифоров, представник власника танкера, підкреслюючи, що компанія продовжує нести збитки від арешту танкера.

Розгляду справи передував мітинг підтримки моряків заарештованого судна. На нього зібрались мешканці міста, які, як стверджують, переймаються долею екіпажу танкера. Жодного члена екіпажу «MRIYA» на акції підтримки помічено не було. Люди, які прийшли під будівлю Херсонського міського суду, вимагали зняти арешт з судна, а події навколо нього назвали “рейдерством”.

«Ми прийшли для того, аби відстояти людей, які залишилися без зарплати, – родини моряків та самих моряків екіпажу «MRIYA». Я сам з родини моряків. Прийшов підтримати своїх знайомих, родини моряків, самих моряків. Для мене це хвора тема. Я не можу промовчати у цій ситуації», – розповів херсонець Денис.

«Останній тиждень ми спостерігаємо значну кількість мітингів та масових заходів під Херсонським апеляційним судом та міським судом стосовно вказаного судна, де прямо зазначаються прізвища суддів та інші обставини, що я не можу розцінювати інакше як тиск на суд», – зазначив у суді начальник слідчого відділу ГУ СБУ в АРК.

У той же час Херсонський апеляційний суд виступив із заявою щодо пікетів, які відбулися 16, 17 та 21 жовтня біля будівлі суду стосовно судна «MRIYA».

«В провадженні Херсонського апеляційного суду на даний час відсутні будь-які судові справи щодо судна «MRIYA» чи членів його екіпажу. Вважаємо, що проведення подібних заходів можна розцінювати як  такі, що спрямовані на умисне формування у громадськості негативної думки про діяльність апеляційного суду щодо здійснення правосуддя, підрив довіри до суду та суддів Херсонського апеляційного суду», – йдеться у заяві.

За інформацією Центру журналістських розслідувань, заяву про відвід Херсонський міський суд розгляне у середу 23 жовтня.

Нагадаємо: 7 жовтня Херсонський міський суд задовольнив клопотання правоохоронців АРК про передачу арештованого танкера MRIYA (раніше VILGA) в управління Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (Агентство по розшуку і менеджменту активів, АРМА).

  • 10 серпня в порту Херсона українські правоохоронці провели обшук на судні MRIYA, яке в порушення закону заходило в закриті України порти окупованого Криму, поставляло паливо для Чорноморського флоту РФ і підозрюється в контрабанді нафтопродуктів. У червні 2015 це ж судно, але під назвою VILGA, поставляло паливо для підрозділів Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі.
  • Танкер MRIYA знаходиться складеному Моніторингової групою фонду «Майдану закордонних справ» і порталу BSNews «чорному списку» морських суден, які після окупації Криму Росією відвідували закриті Україною порти окупованого Криму. Згідно їх бази даних, в 2015 році судно, тоді під назвою VILGA (прапор Росії, IMO: 9109811), тричі заходило в порт Севастополя для доставки нафтопродуктів на головну нафтобазу Чорноморського флоту РФ в Сухарній балці: 11 травня, 1 червня і 26 червня.
  • 13 серпня Херсонський міський суд відмовився заарештовувати судно MRIYA. 14 серпня прокуратура АРК оскаржила рішення Херсонського міськсуду. 15 серпня стало відомо, що судно-порушник MRIYA вийшло з порту Херсона в нейтральні води Чорного моря.
  • 19 серпня Апеляційний суд Херсонської області скасував рішення Херсонського міськсуду й заарештував судно MRIYA. 20 серпня співробітники СБУ та Держприкордонслужби України під процесуальним керівництвом прокуратури АРК виконали рішення Апеляційного суду Херсонської області про арешт танкера MRIYA.
  • 23 серпня Танкер MRIYA доставлено до причалу ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» в Херсоні.
  • Судновласники танкеру MRIYA пов’язані зі структурами, близькими Віктора Медведчука, кума президента РФ Володимира Путіна і лідера партії «Опозиційна платформа – За життя».