Звільнені з полону херсонські моряки повернулися додому: «У СІЗО тримали при собі подарунки від дітей»

19 Вересня 2019, 17:27

19 вересня звільнені з полону херсонські моряки Михайло Власюк, Віктор Беспальченко та Сергій Чуліба повернулися додому. Їх зустріли на головній площі Херсона, повідомляє «ІРС-Херсон».

У своїй промові моряки, насамперед, подякували землякам та усім українцям за підтримку, яку, як наголосили, відчували у російському полоні.

«Ми хочемо подякувати за підтримку кожному українцю, який в нас вірив, надіявся на нашу маленьку перемогу – визволення з полону. Ми хочемо вам сказати величезне дякую!… Дякуємо кожному дитячому малюнку, за листи підтримки, що приходили з різних країн нашої планети, а також найулюбленішої України. Найстрашніше у полоні – знати, що тебе забули. Проте завдяки вам це не відчувалося. Також хочемо подякувати ветеранам АТО, які захищали і захищають нас до цих пір на Сході України. Дуже сильно хочеться, щоб ця війна скоріше закінчилася нашою перемогою, і сини, і дочки нашої Батьківщини якнайскоріше повернулися додому живими і здоровими. Ми пишаємося тим, що ми українці, ми патріоти своєї країни», – зазначив Сергій Чуліба.

За його словами, троє земляків вже «пройшли і Крим, і Рим», адже у Криму служили разом на одному кораблі, який називався артилерійський катер «Херсон». І після анексії Криму вони разом з побратимами залишили тимчасово окуповану територію, не зрадивши присязі.

«Військова служба для нас – це вже спосіб нашого життя. Я впевнений в цих хлопцях, моїх побратимах  і взагалі у всіх військовослужбовцях Збройних сил України», – зазначив військовий моряк.

Як звільнені з полону херсонці розповіли на брифінгу, вони готові служити далі і забрати свої кораблі в Одесу, якщо буде така можливість.

«Хвилювалися до останнього. Переживали, що все відміниться», – розповіли моряки про очікування обміну. І зізналися: зустріч українців у «Борисполі» була найкращою.

«Читали книжки і тримали при собі подарунки від дітей – паперові кораблики», – розповіли  хлопці про час у СІЗО «Лефортово» у Москві.

Як зазначив під час зустрічі моряків голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв, від облдержадміністрації та благодійників військовим подарували відпочинок «у одному з найкращих пансіонатів Херсонщини», а аграрії області пообіцяли допомогти з облаштуванням весілля Вікторові Беспальченко, який одружився у московському СІЗО.

Нагадаємо,

  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • Офіс президента України опублікував список українців, які повернулися на батьківщину. В рамках масштабного обміну Україна передала Росії 35 осіб.
  • Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю в Києві, а інших звільнених українців – в лікарню «Феофанія».
  • За рішення Кабміну України усім 35 звільненим українським політв’язням і морякам ВМСУ виплатять по 100 тис грн одноразової допомоги.