ЄСПЛ починає слухання за позовом України проти РФ про порушення прав людини в окупованому Криму

11 Вересня 2019, 09:09

Європейський суд з прав людини Фото: globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk / ZUMAPRESS.com

Європейському суді з прав людини (ЕСПЛ) у середу, 11 вересня, розпочне перші усні слухання за заявою України проти РФ про порушення прав людини в окупованому Криму.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook експерт Регіонального центру з прав людини, адвокат Сергій Заєць, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Сьогодні о 9.15 по Страсбургу (10.15 за Києвом) Європейський суд з прав людини почне усні слухання по міждержавної заяви Україна проти Росії», – написав юрист.

Українську команду на слухання очолює Іван Ліщина, заступник міністра юстиції України – уповноважений з питань Європейського суду з прав людини в Мінюсті.

На своїй сторінці у Facebook він нагадав, що у позові «Україна проти Росії» йдеться про порушення РФ Конвенції про захист прав людини в окупованому Криму.

«Заява стосується порушення РФ в Криму після встановлення ефективного контролю над півостровом 27 лютого 2014 р. статей 2 (Право на життя), З (Заборона катування), 5 (Право на свободу та особисту недоторканість), 6 (Право на справедливий суд), 8 (Право на повагу до приватного і сімейного життя), 9 (Свобода думки, совісті і релігії), 10 (Свобода вираження поглядів), 11 (Свобода зібрань та об’єднання) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, статті 14 (Заборона дискримінації) Конвенції, статті 18 (Межі застосування обмежень прав) та статей 1 (Захист права власності), 2 (Право на освіту) та 3 (Право на вільні вибори) Першого протоколу до Конвенції, статтею 2 (Свобода пересування) Четвертого протоколу до Конвенції, статтею 1 (Загальна заборона дискримінації) Дванадцятого протоколу до Конвенції», – зазначив Ліщина.

«Питання, що розглядатимуться на засіданні – це заперечення РФ щодо прийнятності заяви, зокрема:
– заява є політично вмотивованою, необгрунтованою і зловживає правом на петицію;
– РФ несе відповідальність за захист прав людини в Криму тільки після 18 березня (здається, РФ зупинилась на цій даті, в попередніх поданнях зазначались ще 16 та 21 березня) 2014, коли офіційно про це заявила;
– відсутні докази адміністративної практики та вичерпання національних засобів захисту.
Завдання Українського Уряду довести, що ці заперечення необґрунтовані і що справа є прийнятною для розгляду по суті», – додав заступник міністра.

Нагадаємо:

  • 4 лютого 2019 року міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що перші слухання в ЄСПЛ за позовом України проти РФ щодо порушення прав людини в окупованому Криму відбудуться 27 лютого. Проте суд вирішив перенести засідання, не пояснюючи причини такого рішення.
  • Наразі у провадженні ЄСПЛ перебувають п’ять справ України проти РФ: 1. «Україна проти Росії (щодо Криму)» щодо порушень прав людини на території АР Крим внаслідок анексії РФ; 2. «Україна проти Росії (щодо Донбасу)» щодо порушень прав людини на окремих територіях Донецької та Луганської областей; 3. «Україна проти Росії» стосовно фактів викрадення на території Донецької та Луганської областей дітей-сиріт та дітей-інвалідів представниками терористичних угрупувань «ДНР» та «ЛНР» та їх незаконного або фактичного переміщення на територію Росії; 4. «Україна проти Росії» щодо порушення Росією прав українських політичних в’язнів; 5. «Україна проти Росії» щодо захоплених українських моряків.