Стан звільнених з російського полону моряків ВМСУ задовільний – начальник госпіталю

09 Вересня 2019, 19:15

Звільнені з російського полону моряки ВМСУ і омбудсмен України Людмила Денісова (у центрі) Фото: Facebook Людмила Денісова

Стан всіх звільнених з російського полону моряків Військово-морських Сил України задовільний, однак кожному потрібен свій час на обстеження та лікування.

Про це повідомив Анатолій Казмірчук, начальник Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь», де перебувають українські моряки, пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Міноборони України, передає “ІРС-Херсон”.

«На даний час військові моряки, які звільнені після утримання у полоні Росією, оглянуті в складі консиліумів лікарів, їм проведено необхідне обстеження, призначено поетапне лікування. Медичне забезпечення – здійснюється у повному обсязі, харчування у відповідності до призначених дієт (дієтичних столів), залежно від характеру їхнього захворювання», – вказав Казмірчук.

Він додав, що на даний час, стан здоров’я українських моряків задовільний, але кожному потрібен час на обстеження та лікування. Також військовослужбовцям надають допомогу психологи та військовий капелан.

«Національний військовий-медичний клінічний центр «Головний військовий клінічний госпіталь» переведений на посилений режим роботи, весь особовий склад центру надає кваліфіковану медичну допомогу звільненим морякам, додатково створено резерв ліжко-місць», – наголосив начальник госпіталю.

Серед звільнених з російського ув’язнення моряків – троє мешканців Херсонщини: Михайло Власюк, Віктор Беспальченко, Сергій Чуліба, 

Як повідомлялось, у київській клінічній лікарні «Феофанія» на лікуванні перебувають восьмеро звільнених з російського ув’язнення українців та вісім їх родичів, вкрай важких серед них немає. Спеціальної допомоги потребує лише Станіслав Клих, якого перевели до спеціалізованого відділення військового госпіталю.

Нагадаємо:

  • 7 вересня у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли українських політв’язнів і військовополонених моряків ВМСУ, яких доставити з Росії в результаті обміну утримуваних осіб між Україною та РФ.
  • Офіс президента України опублікував список українців, які повернулися на батьківщину. В рамках масштабного обміну Україна передала Росії 35 осіб.
  • Українських моряків разом з їхніми рідними привезли до військового госпіталю в Києві, а інших звільнених українців – в лікарню «Феофанія».
  • 25 листопада 2018 року кораблі Прикордонної служби ФСБ РФ і ЧФ РФ обстріляли і захопили два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» ВМС України, що після невдалої спроби пройти Керче-Єнікальским каналом до Маріуполя, взяли курс на Одесу і вийшли з 12-мильної зони від узбережжя Криму.
  • В березні 2019 року була опублікована доповідь Управління Верховного Комісара з прав людини (УВКПЛ) ООН, згідно з якою всі 24 захоплених військових моряки наділені статусом військовополонених і знаходяться під захистом III Женевської конвенції.
  • Поранення руки моряка Василя Сороки, якому 18 березня зробили операцію в московській лікарні, виявилися значно серйознішими, ніж передбачалося при обстеженні. Лікарям довелося відновлювати втрачені сухожилля згиначів двох пальців, а також вийняти 8 осколків. Однак після зняття гіпсу у Василя Сороки не відновилася функція руки.
  • 25 травня Міжнародний трибунал по морському праву зобов’язав РФ негайно звільнити захоплених в нейтральних водах Чорного моря українських моряків і кораблі. Таким чином, суд відповідно до Конвенції ООН з морського права задовольнив ключова вимога України у справі про тимчасові заходи, які повинна здійснити РФ.