На Херсонщині сотні фермерів вийшли на акцію протесту проти продажу аграрної землі іноземцям (відео)

20 Вересня 2019, 17:46

Кілька сотень фермерів зібрались на акцію протесту у Каховському районі Херсонщини поблизу Каховської ГЕС, аби висловити свою позицію проти продажу землі громадянам інших держав, повідомляє “ІРС-Херсон”. Аграрії вважають, що користуватися української землею, а тим паче володіти нею, мають право тільки українці.

«Це наша земля та по ній повинні ходити наші діти!, – говорить Петро Спрінчен, фермер з Великоолександрівського району. – Ми повинні її обробляти та розпоряджатися. Я так вважаю».

Погоджується з ним й Світлана Якименко, також фермерка, але вже з Скадовського району:

«Ми висловлюємо «Ні!» продажу землі іноземцям. Я фермер, в мене є діти та внуки і мене доля нашої української землі не байдужа. Тому ми тут. Ми вважаємо – земля українська, вона повинна належати тільки українцям, і те що робиться зараз, повірте, це не правильно», – вважає жінка.

Найбільше страшить херсонських фермерів витіснення великим іноземним капіталом місцевих виробників. Вони вважають, що це призведе до економічного та соціального колапсу в регіоні, адже історично склалось, що дана область є суцільно аграрною. Місцеві компанії не зможуть конкурувати з закордонними, що загрожує їм банкрутством.

«Вся моя сім’я та ще кількадесят робітників працюють у нас на фермі. Якщо нашу землю викуплять іноземці — ми фактично залишимось без роботи та засобів до існування. Не думаю, що ми будемо потрібні новим хазяям, як робоча сила. Ми фактично станемо безробітними»,-  наголошує Світлана Якименко.

Більшість зібравшихся вважають, що такі питання, як скасування мораторію на продаж землі повинні виноситись на вседержавний референдум. Якщо ж Уряд та Президент не прислухаються до точки зору аграріїв, ті погрожують масштабним маршем на Київ, аби відстояти заборону на продаж земель сільськогосподарського призначення іноземцям вже в столиці.

Нагадаємо, 20 вересня на позачерговій сесії Херсонської обласної ради депутати звернулися до Президента з проханням не допустити створення ринку землі та закликали провести Всеукраїнський референдум щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам купувати українську землю сільськогосподарського призначення.