Кабмін не буде відновлювати транспортне сполучення з окупованим Кримом – Міністр інфраструктури

29 Вересня 2019, 17:53

Міністр інфраструктури України Владислав Криклій роз’яснює, що Кабмін не планує відновлювати транспортне сполучення з окупованим Кримом. Зараз мова йде лише про налагодження легальних транспортних перевезень до і від контрольних пунктів в’їзду-виїзду (КПВВ) на адмінкордоні з півостровом по материковій Україні.

Про це Криклій написав у неділю, 29 вересня, на своїй сторінці у Facebook в зв’язку з тим, що деякі ЗМІ з посиланням на його інтерв’ю Радіо Свобода написали, що уряд зібрався відновити прямі пасажирські перевезення в Крим.

«Я звісно розумію, що все, що не некролог – реклама, але щоб настільки перекрутити добрі справи та зробити з мене сепаратиста – треба точно мати конкретну мету та замовника», – зазначив міністр.

Він нагадав, що зараз за дорученням президента України завершуються будівельні роботи з облаштування КПВВ «Чонгар» та «Каланчак».

«Поряд з КПВВ облаштовують станції, з яких українські перевізники будуть перевозити пасажирів територією України, повторюю – українські перевізники виключно по Україні. Не йдеться про відновлення будь-яких рейсів до/з окупованого Криму. Йдеться про створення людських умов для пасажирів, які матимуть змогу на станції біля КПВВ сісти в автобус легального українського перевізника і прямувати далі Україною. Хто хоч раз був на Чонгарі, а не бореться за звільнення Криму виключно з дивану в фейсбуці, зрозуміє. Крим – це Україна», – написав Криклій.

Як повідомлялось, 20 вересня почалось будівництво нових КПВВ «Чонгар» і «Каланчак». Роботи триватимуть до листопада.

24 вересня голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв підтвердив інформацію про брак коштів для облаштування сервісних зон біля КПВВ «Чонгар» і «Каланчак» на адмінмежі з Кримом.

Нагадаємо:

  • Нагадаємо, з грудня 2014 року всі пасажирські перевезення автомобільним і залізничним транспортом між материковою частиною України і окупованим Кримом були припинені. Надання послуг з перевезення пасажирів до КПВВ і на півострів здійснюється приватними таксистами за напівлегальною схемою.
  • Конфлікти між групою «монополістів» послуг таксі на КПВВ «Чонгар» та іншими перевізниками, які переростали в бійки і агресію, вже ставали предметом уваги правоохоронців.  У 2017 році Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Перевези мене через «кордон»…» розповідав про монополію на підступах до КПВВ «Чонгар», яку тримає так зване «вірменське угруповання» (група перевізників, яку ідентифікують за етнічною ознакою – між собою вони розмовляють вірменською мовою). Крім послуги транспорту, члени угруповання пропонують також обмін валют.
  • За оцінками МіТОТ, доходи тіньових «ділків» від нелегальних перевезень людей до КПВВ на адмінмежі з Кримом еквівалентні 100 млн долл. на рік і тому вони не зацікавлені у тому, що був налагоджений легальний ринок транспортних перевезень.