Херсонська облрада просить Президента не допустити створення ринку землі та провести «земельний» референдум

20 Вересня 2019, 13:01

Херсонська обласна рада звернулася до президента з проханням не допустити створення ринку землі та закликала провести Всеукраїнський референдум щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам купувати українську землю сільськогосподарського призначення.

За відповідне звернення проголосували 38 депутатів 20 вересня на позачерговій сесії обласної ради, повідомляє «ІРС-Херсон».

«Там, де землю обробляють малі та середні аграрії, село продовжує жити, у людей є робота, місцеві бюджети отримують податкові надходження, а самі аграрї відіграють ключову роль у підтримці соціального і культурного життя громади. Там, де землю забрали великі агрохолдинги, особливо з капіталом іноземного походження, спостерігається зовсім інша картина… Допуск іноземців є реальною загрозою нашій економічній та продовольчій безпеці та призведе до зростання соціального напруження та пришвидшення деградації українського села», – йдеться у зверненні.

Депутати закликали президента провести повну інвентаризацію землі та Всеукраїнський референдум з земельного питання.

«Закликаємо Ініціювати проведення Всеукраїнського референдуму щодо заборони іноземним фізичним та юридичним особам прямо або опосередковано набувати у власність українські землі сісльськогосподарського призначення. Ми глибоко переконані, що земля має бути ресурсом розвитку саме українського народу», – йдеться у документі.

Нагадаємо, міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов розповів, як в Україні планують запустити ринок землі.

  • У травні 2018  року Європейський суд з прав людини прийняв рішення в якому зазначив, що мораторій на продаж сільськогосподарської землі порушує права українців-власників цієї землі. Якщо заборону не знімуть, Україні доведеться платити компенсацію громадянам, які звернулися до ЄСПЛ.
  • 20 грудня 2018 року Верховна Рада прийняла закон, який подовжує мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 2020 року. 4 лютого 2019 року президент України Петро Порошенко підписав закон.
  • Президент Володимир Зеленський заявляє, що в 2019 році в Україні буде проведена земельна реформа, яка дозволить вже в 2020 році створити ринок землі. Також планується легалізувати азартні ігри в п’ятизіркових готелях біля Чорного моря, щоб стимулювати розвиток туристичного бізнесу.
  • Центр журналістських розслідувань продовжує відкривати схеми обходу мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення, що гальмує земельну реформу і живить корупцію по всій вертикалі влади. У минулих програмах ми розповідали про “схему ОСГ“– збирання великих масивів орної землі завдяки оформленню ділянок до двох гектарів під ведення особистого селянського господарства на людей, згодних за 300-500 гривень підписати довіреність на передачу свого права права на їх отримання і продаж. Сьогодні розповімо про схеми фіктивного обміну та фіктивної оренди у прикордонному з Кримом регіоні. Тобто там, де корупції бути не повинно бути за визначенням.
  • Альберт Черепаха – відомий на Херсонщині аграрний бізнесмен та депутат обласної ради від Блоку Петра Порошенка. На півдні Херсонщини його знають як великого землевласника. Кажуть, що у нього в цих краях найбільший банк земель сільськогосподарського призначення. Аналіз його декларацій про доходи показав, що за останні роки у власності Альберта Черепахи зібралось більше двох тисяч гектарів аграрної землі, і особливо урожайним у цьому процесі видався 2018 рік. Про те, як йому це вдалося всупереч мораторію на відкриття легального ринку аграрної землі – у розслідуванні Центру журналістських розслідувань.