Фірма, якій АРМА передала Херсонську нафтоперевалку, має офіс в київському магазині косметики

10 Вересня 2019, 13:29

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передало Херсонський нафтоперевалочний комплекс, який раніше належав наближеному до Сім’ї Януковича олігарху Сергію Курченку, в управління створеному менше року тому ТОВ «Вествайт Трейд», яке не має постійно діючого офісу.

Фото: investigator.org.ua

Про це пише видання «Економічна правда», передає Центр журналістських розслідувань., повідомляє “ІРС-Херсон”.

Херсонський нафтоперевалочний комплекс складається з нафтогавані і нафтобази. На першому об’єкті обробляються вантажі, які постачаються морським транспортом, на другому – залізничним. Звідти пальне відвантажують на автомобільний транспорт і відправляють клієнтам. Потужності комплексу дозволяють здійснювати перевалку близько 1 млн тонн пального на рік і приймати танкери дедвейтом до 10 тис тонн.

До зміни влади в Україні в 2014 році нафтоперевалка належала групі «СЄПЕК» Сергія Курченка. Після його втечі комплекс було арештована в рамках кримінальної справи про махінації з імпортним паливом. Восени 2014 року рішенням Приморського райсуд Одеси перевалка була націоналізована і перейшла в управління державного підприємства «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», що напряму підпорядковується Міністерству енергетики.

26 липня 2019 року рішенням Київського районного суду Одеси було змінено зберігача Херсонської нафтоперевалки на користь АРМА. Агентство уклало угоду на п’ять років з новим управителем – ТОВ «Вествайт Трейд».

За версією АРМА, угоду було укладено за результатами конкурсу. Жодних публічних повідомлень про проведення конкурсу на сайті агентства не було, хоча зазвичай воно такі події анонсує заздалегідь. В агентстві заявили, що потенційні управителі «мали змогу дізнатися про конкурс із рішення Одеського суду, який був доступний в Єдиному реєстрі».

Компанія «Вествайт трейд» була створена у жовтні 2018 року. Нині її засновником і директором значиться В’ячеслав Авершин. Фірма зареєстрована на вулиці Велика Васильківська у Києві.

Компанія, що управлятиме нафтоперевалочним активом, який щороку генерує десятки мільйонів гривень, ділить офісне приміщення з інтернет-магазином «Все для манікюру та краси», кав’ярнею, копіцентром, хімчисткою та сервісом, який ремонтує «все, що вмикається в розетку». Співрозмовник видання сказав, що фірма фіктивна, її відвідують дуже рідко.

Фото: epravda.com.ua

Єдиний дозвільний документ, який є у підприємства – це ліцензія на здійснення оптової торгівлі пальним без місць торгівлі.

Крім «Вествайт трейд» на сайті АРМА до переліку фірм, які можуть здійснювати управління, наприклад, нафтоперевалочним комплексом, занесено ТОВ «Карпат-еко» Вадима Таценка. Основним видом діяльності останньої зазначена оптова торгівля пальним у спеціалізованих магазинах.

Як пише видання «Наші гроші», 44-річний В’ячеслав Якович Авершин прописаний в Остері Чернігівської області. В одному будинку з ним був прописаний Ігор Якович Авершин. Людина з таким ПІБ очолює «Імпорт транс сервіс», що належить власникам групи «Континіум» (ТМ «WOG») Степану Івахіву, Сергію Лагуру та дітям покійного Ігоря Єремеєва – Роману та Софії.

Нині Івахів народний депутат, який входить до депутатської групи «За майбутнє». До цієї ж групи входить і нардеп Ігор Палиця, один з представників групи «Приват».

Зміну власника «Вествайт трейд» на Авершина та зміну діяльності фірми з торгівлі товарами на торгівлю паливом проект «Opendatabot» відобразив 22 квітня – на наступний день після другого туру президентських виборів.

Договір АРМА з «Вествайт трейд» передбачає отримання щомісяця управителем 20% доходу від управління. За даними видання Enkorr, дохід Херсонської нафтоперевалки минулого року склав 27,78 млн грн.

Нагадаємо:

  • Про схеми контрабанди російського палива, які здійснювалися через Херсонську нафтоперевалку і про арешт танкера MRIYA, власник якого підозрюється в контрабанді нафтопродуктів на український ринок, читайте в матеріалі Центру журналістських розслідувань «Мрія контрабандиста».